Економіка

Мінекономіки продовжує блокувати імпорт та експорт товарів із фторованими парниковими газами - ЄБА (оновлено)

(Оновлено, додано коментар Мінекономіки у 5-7-му абзацах)

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства продовжує блокувати імпорт та експорт товарів із фторованими парниковими газами, який триває з початку 2021 року, стверджує Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА).

"Так, деяким компаніям видача ліцензій з боку Мінприроди погоджена, однак здійснювати імпорт/експорт товарів бізнес досі не має можливості, адже Мінекономіки ліцензії все ще не видає", - зазначила ЄБА у релізі у вівторок.

В асоціації наголосили, що з часу останнього звернення бізнесу щодо цієї проблеми минуло два тижні, проте ситуація істотно не змінилася.

При цьому 1 березня на звернення ЄБА у Мінекономіки повідомили, що з 2 березня компанії почнуть отримувати ліцензії.

У свою чергу міністерство в релізі у вівторок повідомило про оформлення 21 ліцензії для компаній, які здійснюють експорт-імпорт обладнання із вмістом озоноруйнівних речовин і/або фторованих парникових газів.

"Загалом у міністерстві перебувають на розгляді 203 заявки на оформлення ліцензій. Планується, що до кінця тижня всі заявки буде оброблено", - зазначило міністерство в релізі.

У Мінекономіки наголосили, що процес видачі ліцензій завершиться до кінця поточного тижня.

Як повідомлялося, наприкінці 2020 року Кабінет Міністрів ухвалив постанову №1329 із переліком товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню у 2021 році. Згідно з ним, фторовані парникові гази є контрольованими речовинами, тому товари з їх вмістом підлягають ліцензуванню з 1 січня 2021 року. Ліцензії має видавати Мінекономіки за погодженням із Мінприроди.

Раніше ЄБА повідомляла, що імпорт товарів, які містять фторовані парникові гази (таких як холодильники, кондиціонери та інше обладнання) призупинено.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ