Економіка

Наглядова рада "МГУ" заявляє про неможливість платити "Нафтогазу" за купівлю ОГТСУ та просить Кабмін розв'язати проблему

Наглядова рада АТ "Магістральні газопроводи України" ("МГУ") звернулася до Кабінету Міністрів із пропозицією розпочати переговори щодо внесення змін до договору купівлі ТОВ "Оператор ГТС України" у НАК "Нафтогаз України".

Наглядова рада нагадує, що згідно з договором, "МГУ" придбало у АТ "Укртрансгаз" 100% ТОВ "ОГТСУ" на умовах початкового платежу та динамічної ціни, що діє протягом 15 років.

"Наглядова рада "МГУ" неодноразово висловлювала стурбованість причинами включення та застосування динамічної складової ціни та офіційно інформувала про свою позицію. Чинний договір унеможливлює здійснення "МГУ" періодичних виплат АТ "Укртрансгаз", а також необхідних та достатніх інвестицій у модернізацію газотранспортної системи для виконання програми, яку затвердив регулятор (НКРЕКП)", - йдеться в заяві.

У зв'язку з цим НР "МГУ" просить уряд внести зміни до тексту договору про купівлю-продаж "ОГТСУ".

Як повідомлялося, "Нафтогаз" у процесі анбандлінгу створив ТОВ "ОГТСУ", якому передав функції "Укртрансгазу" з управління ГТС України. ОГТСУ було передано у власність АТ "МГУ", 100% акцій якого Кабмін передав в управління Міністерству фінансів. Одночасно держава передала новому операторові в управління газотранспортну систему терміном на 15 років.

У грудні 2020 року "МГУ" здійснило перший платіж "Укртрансгазу" в розмірі 3,85 млрд грн за корпоративні права в статутному капіталі ОГТСУ.

У фінансовому звіті "Нафтогазу" зазначалося, що договір купівлі-продажу частки в ОГТСУ передбачає отримання групою початкового фінансового внеску в розмірі 3,871 млрд грн і регулярні змінні платежі протягом 15 років на основі динамічної ціни, розрахованої за формулою, погодженою сторонами. Дебіторська заборгованість була визнана на дату продажу ОГТСУ вартістю 81,306 млрд грн. Крім того, 1 січня 2020 року "Укртрансгаз" продав ОГТСУ власний газ, необхідний для роботи системи, на 4,53 млрд грн.

ОГТСУ за підсумками січня-вересня 2020 року отримав чистий прибуток 20,277 млрд грн, чистий дохід - 44,827 млрд грн.

Джерело: https://u.to/AJzpGg

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ