Економіка

Мінфін України найближчим часом очікує від МВФ визначеності про дату місії

Глава Мінфіну України Сергій Марченко заявляє про "нормальний процес діалогу" з Міжнародним валютним фондом (МВФ) і очікує найближчим часом визначеності з боку фонду про дату візиту місії для першого перегляду програми stand-by і виділення їй другого траншу.

"Очікувався приїзд місії в кінці липня, потім вони попросили часу небагато. Август був період відпусток. Ми очікуємо, що найближчим часом МВФ прийме рішення, коли все-таки буде місія", - сказав Марченко в програмі "Подробиці" телеканалу "Інтер" у п'ятницю.

Він підтвердив, що з боку МВФ є питання і політичного характеру.

"Наприклад, їх турбує ситуація з ПриватБанком, з антикорупційними органами, яким чином використовуються кошти COVID-фонду", - уточнив глава Мінфіну.

За його словами, українська сторона всю цю інформацію надає.

"Я не бачу зараз жодних підстав для паніки. Все нормально - нормальний процес діалогу", - наголосив Марченко.

Як повідомлялося, напередодні представник МВФ не зміг назвати можливу дату місії і нагадав, що підтримка незалежності, цілісності Національного антикорупційного бюро (НАБУ), Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Вищого антикорупційного суду (ВАКС) - попередня умова поточної програми підтримки МВФ. За його словами, дискусії з приводу поточної програми stand-by тривають.

МВФ 9 червня цього року затвердив нову 18-місячну програму stand by для України на SDR3,6 млрд (близько $ 5 млрд) з негайним виділенням $ 2,1 млрд першого траншу.

Після виділення першого траншу було намічено чотири перегляду програми - за підсумками червня, вересня і грудня цього року, а також червня 2021 року із завершенням цих переглядів відповідно 1 вересня і 1 грудня цього року і 15 травня і 15 жовтня - наступного. Розміри другого і третього траншу - по $ 700 млн, третього - $ 560 млн і заключного четвертого - $ 980 млн. Передбачалося, що віртуальна місія щодо першого перегляду програми буде працювати 13-23 липня, проте цей план був порушений.

До програми МВФ також прив'язане інше міжнародне фінансування України.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ