Економіка

Обмеження виробництва атомної енергії знизилися до історичного мінімуму

Т.в.о. президента НАЕК "Енергоатом" Петро Котін заявив про безпрецедентне обмеження виробництва атомної енергії на 27 травня.

"Сьогодні обмеження, накладені на нас державою у виробництві електроенергії, впали до історичного мінімуму - 6630 МВт з 9490 МВт, які є в наявності", - написав він у Facebook у середу вранці, передає "Енергореформа".

Котін переконаний, що це "навряд чи сприятиме вирішенню фінансових проблем компанії та стабільності енергетичного ринку країни".

Згідно з даними на сайті компанії, 27 травня на атомних станціях України в роботі перебувають 10 із 15 енергоблоків.

Як повідомлялося, днями в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" Котін назвав дискримінаційною стосовно атомної галузі наявну схему роботи на енергоринку та висловився на підтримку переходу на фінансовий механізм ПСО.

"Поки що ми змушені працювати в обмеженому режимі. З одного боку, ми обмежені у вході на ринок, а з іншого - нам серйозно урізали обсяги електроенергії, що виробляється", - сказав глава "Енергоатома", додавши: це означає, що вихід із кризи здійснюється за рахунок атомної генерації.

"Унаслідок цього держава недоотримає податки, а перспективна галузь, яка виробляє дешеву й екологічну електроенергію, є одним із стовпів вітчизняної економіки, опиниться в занепаді, чого ми в жодному разі не повинні допустити", - вважає Котін.

При цьому він зазначив, що до думки "Енергоатома" в Мінекоенерго не дослухаються і не враховують, а проблеми не розуміють, і пояснив це відсутністю в міністерстві фахівців з атомної енергетики.

Зі свого боку НАЕК "Енергоатом" має намір у червні повернутися до постачань ДП "Гарантований покупець" електроенергії в рамках спеціальних обов'язків (ПСО) в повному обсязі, знявши обмеження у продажу "ГарПока", впроваджені з середини лютого.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ