Економіка

ICU оцінює падіння ВВП України на 12% у квітні й очікує 10-відсоткового спаду в ІІ кв. - дослідження

Падіння ВВП України посилилося з 4,5% у березні до 12% у квітні, скорочення економіки за підсумками другого кварталу поточного року може становити 10%, свідчить дослідження групи ICU.

"За нашими оцінками, що базуються на опублікованих минулого тижня даних Держстату, падіння ВВП посилилося до 12% рік до року в квітні з 4,5% у березні. Пасажирські перевезення практично зупинилися, посилилося падіння в промисловому виробництві, торгівлі й вантажному транспорті, лише сільське господарство залишилося стійким до кризових явищ", - повідомив глава департаменту макроекономічних досліджень групи Сергій Ніколайчук.

Падіння пасажиропотоку в квітні становило 96% у річному вимірі, додав він.

"Роздрібний товарообіг обмежувався забороною на торгівлю некритичними товарами та підтримувався попитом на продукти харчування, засоби гігієни, ліки й медичні прилади. Показники оптової торгівлі та вантажоперевезень не змінилися настільки різко порівняно з показниками першого кварталу 2020 року, залишаючись порівняно стійкими до дії карантину", - зазначив Ніколайчук.

"Надалі ми очікуємо, що провідна роль у генеруванні економічного спаду перейде від обмежувальних заходів до пригніченого попиту. Втрати доходів споживачів і підприємств у поєднанні з їх обережною поведінкою на тлі обмежених фіскальних стимулів і загрози другої хвилі коронавірусу перешкодять швидкому відновленню. В результаті ми очікуємо падіння ВВП у другому кварталі приблизно на 10% рік до року", - додав він.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ