Економіка

Україна в енергосекторі має слідувати ринковим механізмам, поступово скорочувати субсидування

Україна, незважаючи на поточний стан справ в електроенергетичній галузі, має слідувати орієнтації на ринкові механізми, вважає директор Секретаріату Енергетичного співтовариства Януш Копач.

Виступаючи під час круглого столу "Подолання кризових явищ в українській енергетиці" у вівторок, він зазначив, що Україна є не єдиною країною, що відчуває на собі негативні наслідки COVID-19, пандемія якого серед інших факторів вплинула на зниження споживання е/е. Водночас він додав, що країни, які здійснили реформування своїх енергетичних ринків раніше, ніж це зробила Україна, під час пандемії зіткнулися з меншими проблемами в енергетичних секторах.

"Сьогодні запитували про спеціальний режим (про необхідність введення надзвичайного стану в енергетиці - ІФ), про повне регулювання. Я гадаю, що необхідно продовжувати заходи, орієнтовані на ринкові механізми", - сказав Копач.

Зокрема, глава Секретаріату ЕС також наголосив на необхідності поступового відходу від практики субсидування в енергетичній галузі.

"Час іде і замість того, щоб ринок ставав все менше і менше зарегульованим він стає все більше зарегульованим. Ми бачимо велику потребу в субсидуванні: субсидування ВДЕ, домогосподарств, вугільних електростанцій, потім це можуть бути субсидії для "Енергоатому" тощо. Всі заходи мають бути спрямовані на скорочення субсидування, інакше все буде тільки гірше", - сказав Копач, навівши як приклад НЕК "Укренерго", в тариф якої включено статтю для забезпечення частки виробництва "зеленої" електроенергії. На думку директора Секретаріату, в довгостроковій перспективі таке субсидування може "вбити" оператора системи передачі.

Виступаючи під час круглого столу Копач, зокрема, також наголосив на важливості незалежності енергетичного регулятора.

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ