Економіка

АМКУ очікує реакції учасників ринку нафтопродуктів на зниження світових цін на нафту

Антимонопольний комітет України (АМКУ) вивчатиме відповідність динаміки зниження цін на ринку роздрібної торгівлі нафтопродуктами країни падінню рівня цін на нафту і нафтопродукти в світі.

"Адже ціну не лише на сиру нафту, але й на крупний опт бензину та дизпалива очікує суттєве падіння. І рівень роздрібних цін має корелюватися зі змінами факторів, які впливають на їх формування", - зазначено в повідомленні комітету.

В АМКУ хоч і не очікують стрімкого падіння цін на АЗС відразу слідом за падінням цін і котирувань на ф'ючерси на нафту в світі, але нагадують учасникам ринку про їхню практику швидкого реагування на зростання цін на нафту і нафтопродукти у світі.

"Зрозуміло, що очікувати на таке ж стрімке падіння цін на АЗС не доводиться - адже між сирою нафтою і автомобільним баком є сила-силенна ланок - транспортування-переробка-знову транспортування-АЗС тощо. Однак і практика негайного підвищення цін на бензин у випадку подорожчання нафти і дуже повільного зниження цін після здешевлення сировини теж має місце", - наголосили в комітеті.

Як повідомлялося, ціни на нафту в понеділок обрушилися максимальними темпами з часів війни у Перській затоці 1991 року: травневі ф'ючерси на Brent подешевшали за підсумками торгів на 24% - до $34,36 за барель, квітневі ф'ючерси на WTI - на 25%, до $31,13 за барель. Саудівська Аравія, не досягнувши минулої п'ятниці згоди Росії на подальше скорочення виробництва нафти у відповідь на різке зниження попиту через коронавірус, ухвалила рішення збільшити видобуток й знизити ціни для покупців.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ