Економіка

ВР ухвалила в першому читанні законопроект про планування використання земель

Верховна Рада прийняла в першому читанні та за основу законопроект №2280, яким пропонується врегулювати питання встановлення меж і комплексного просторового планування територій громад.

Відповідний законопроект підтримали 265 народних депутатів у четвер.

"У законопроекті пропонується розробити єдину комплексну документацію, яка поширюватиметься на всю територію громади - і об'єднаної, і звичайної. Після затвердження такої документації громади в повному обсязі зможуть здійснювати планування своєї території і жодну іншу документацію не треба буде розробляти", - сказав, представляючи законопроект, заступник голови комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики й один з його авторів Павло Халімон.

У коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" народний депутат Дмитро Костюк (фракція "Слуга народу") уточнив, що йдеться про врегулювання питань встановлення меж громад, комплексне просторове планування територій громад. Водночас документ скасовує необхідність розробки кількох, споріднених за змістом видів містобудівної документації та документації із землеустрою, нормуються питання, пов'язані з її затвердженням, створюється електронна картографічна основа для планування території тощо.

"Ми маємо намір завершити децентралізацію і передати громадам землі державної власності, розташовані за межами населених пунктів. Люди на місцях отримають землю і право нею розпоряджатися. Цей законопроект допоможе місцевим громадам системніше підійти до планування територій і управління земельними ресурсами", - зазначив він.

Законопроект встановлює, що цільове призначення земділянки визначає її власник самостійно, зведення про обраний власником вид цільового призначення ділянки вносять до Державного земельного кадастру. Встановлення та зміна виду цільового призначення земділянки її власником не потребує розроблення документації із землеустрою та ухвалення рішень органами влади, органами місцевого самоврядування (окрім земель оборони).

Авторами законопроекту "Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо планування використання земель" є 11 депутатів фракції "Слуга народу" й один із депутатської групи "За майбутнє".

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ