Економіка

Україна та Білорусь створять робгрупу з питання постачання нафти на Мозирський НПЗ за маршрутом Одеса-Броди

Україна та Білорусь планують створити спільну робочу групу для детального вивчення можливості постачання нафти на Мозирський нафтопереробний завод (НПЗ, Білорусь) нафтопроводом Одеса-Броди, повідомила прес-служба Міністерства енергетики та захисту довкілля України за підсумками засідання українсько-білоруської групи зі співробітництва в паливно-енергетичній сфері.

На засіданні сторони також обговорили питання створення спільного підприємства, яке відповідало б за транспортування нафти на НПЗ.

Крім того, Україна та Білорусь розглянули питання постачання реактивного палива в Україну за "багатоканальною схемою".

"Сторони погодилися, що розглянути постачання реактивного палива з Білорусі в Україну за цією схемою доцільніше в рамках 27-го засідання міжурядової білорусько-української змішаної комісії з питань торговельно-економічного співробітництва. На засіданні цієї ж міжурядової комісії розглянуть і можливість скасування квотування імпорту в Україну сірчаної кислоти для білоруських виробників", - йдеться в повідомленні.

Обговорення стосувалося також співпраці у вугільній і торфовидобувній галузях.

Наступне чергове засідання українсько-білоруської групи зі співробітництва в паливно-енергетичній сфері заплановане на перше півріччя 2020 року в Мінську. Співголовою від України буде перший заступник глави Мінекоенерго Віталій Шубін, від Білорусі - заступник міністра енергетики Вадим Закревський, а також заступник голови концерну "Білнафтохім" Андрій Бунаков.

Як повідомлялося, Білорусь неодноразово заявляла про наміри розпочати альтернативний РФ імпорт нафти. У квітні цього року Білоруська нафтова компанія (БНК) заявила, що розраховує до кінця 2019 року організувати альтернативний Росії імпорт нафти через порти Балтії або України.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ