Економіка

Рада підприємців при Кабміні просить президента ветувати законопроект про єдиний рахунок для податків через тютюнові поправки

Рада підприємців при Кабінеті Міністрів України звернулася з проханням до президента Володимира Зеленського накласти вето на законопроект про впровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (№1049), оскільки він позбавляє підприємства права встановлювати ціни на тютюнові вироби.

Як зазначила рада в листі до президента, спікера парламенту Дмитра Разумкова та прем'єр-міністра Олексія Гончарука, ухвалений 4 жовтня у другому читанні законопроект містить норму про позбавлення підприємств права самостійно визначати ціни на тютюнові вироби та впровадження примусового розподілу доходів від реалізації тютюнових виробів між учасниками ринку.

Цю норму передбачає восьма поправка, авторство якої належить народним депутатам Олександру Дубінському й Олександру Юрченку ("Слуга народу"). Її внесено з порушенням регламенту, вона не пов'язана зі змістом законопроекту, не узгоджується з зобов'язаннями України в рамках ГАТТ/СОТ та суперечить законодавству України, наголошує рада.

На думку ради, обмеження підприємств із ціноутворення є антиконкурентними та призведуть до зростання середньої ціни сигарет на 18%, або на 7 грн за пачку додатково до подорожчання через збільшення акцизного податку на 20% з 2020 року (6 грн за пачку), як це передбачає Податковий кодекс.

"Водночас зазначений розподіл не поширюватиметься на виробництво сигарил, сигар і тютюну для самокруток, унаслідок чого відбудеться суттєве обмеження і між виробниками та імпортерами, і між підприємствами роздрібної торгівлі", - зазначає рада в листі, наголошуючи на можливості потенційного зростання нелегального ринку тютюнових виробів.

Як повідомлялося, парламент ухвалив цей законопроект у другому читанні 4 жовтня.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ