Економіка

Луганська ТЕС із понеділка може припинити роботу через відсутність постачання вугілля з РФ

 Луганська ТЕС ("ДТЕК Східенерго") 29 липня може припинити роботу через відсутність постачання вугілля з РФ, свідчать дані протоколу засідання Луганської адміністрації та регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій.

Згідно з оприлюдненим на фейсбук-сторінці Луганського енергетичного об'єднання документом, ситуація з припиненням генерації на ЛуТЕС змушує розробити графіки почергового відключення споживачів, щоб не допустити повного знеструмлення області. При цьому необхідно розглянути можливість повного припинення виробництва небезпечних підприємств області з метою уникнення техногенних аварій.

Крім загрози припинення енергопостачання майже 1 млн жителів регіону, також буде припинено постачання води мешканцям тимчасово окупованої території області.

У зв'язку з цим ЛуТЕС має перейти на використання природного газу, що значно збільшить вартість вироблюваної станицею електроенергії.

Керівник компанії "Трансенергоконсалтінг" Світлана Голікова на своїй сторінці у соцмережі допустила, що питання блокування ще з червня постачання вугілля з російських шахт "ДТЕК" на ЛуТЕС пов'язане з виборами, які відбуваються у м. Щастя, де брат опозиційного політика і бізнесмена Віктора Медведчука днями програв співробітниці "ДТЕК" Вікторії Гриб.

Як повідомлялося, Луганська ТЕС у листопаді 2018 року вже вимушено переходила на спалювання газу через блокування Росією постачання вугілля. Постачання на ТЕС здійснюється з активу "ДТЕК" у РФ - шахтоуправління "Обухівська" (Ростовська обл.), оскільки ТЕС може отримувати вугілля залізницею лише з російської території. Залізничних під'їздів до Луганської ТЕС контрольованою українською владою територією немає.

Зв'язок Луганського енерговузла з Об'єднаною енергосистемою (ОЕС) України наразі здійснюється двома лініями 110 кВ сумарною пропускною спроможністю 80 МВт, тоді як потреби регіону становлять близько 350 МВт. Отже, без роботи ЛуТЕС регіон не зможе в необхідній мірі забезпечуватися електроенергією.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ