Економіка

Глава НКРЕКП вважає успішним 1-й день роботи нової моделі ринку електроенергії

Енергосистема працює в штатному режимі, перерви постачання електроенергії споживачам у зв'язку з запуском нової моделі ринку відсутні, прокоментували підсумки першого дня функціонування нової моделі ринку електричної енергії глава Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Оксана Кривенко.

"Усі основні сегменти і функції нового ринку працюють. Результати перших торгів на ринку на добу вперед сформувалися на рівні нижче, ніж цінові, встановлені НКРЕКП", - написала вона на своїй сторінці в Facebook.

Керівник уточнила, що для вугільної генерації ціна склала 159 коп / кВт × год, або на 2% нижче середньозваженого обмеження, встановленого регулятором.

Для державної НАЕК "Енергоатом" ціна зросла на 35% - до 75 коп / кВт × год, а для держкомпанії "Укргідроенерго" - на 47%, до 110 коп / кВт × год, додала глава НКРЕКП.

Вона також зазначила, що ціна на електричну енергію для населення не змінилася і залишається найнижчою серед європейських країн.

За даними Кривенко, зафіксовані технічні збої в роботі систем і платформ, оперативно ліквідовувалися.

"Попереду нас чекає іспит на відповідність чинному законодавству, реаліям ринку і новим умовам роботи, що передбачають значне зменшення прямого регуляторного впливу. Тому, комісія закликає учасників ринку до подальшого діалогу та продовження роботи щодо вдосконалення положень нормативно-правових актів і принципів, що регулюють новий ринок електричної енергії", - написала глава регулятора.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ