Економіка

РФ, ЄК та Україна можуть провести тристоронні консультації щодо газу в другій половині вересня

Росія, Україна та Європейська Комісія можуть визначити терміни нових тристоронніх консультацій із газових питань у другій половині вересня, повідомив міністр енергетики РФ Олександр Новак на зустрічі із заступником голови Європейської Комісії Марошем Шевчовичем.

"Ми домовилися про те, що обговорюватимемо дату чергової тристоронньої зустрічі, консультацій Росія-Україна-Єврокомісія, у другій половині вересня для того, щоб дочекатися підсумків парламентських виборів в Україні, дочекатися призначення уряду", - сказав російський міністр.

Представник Міненерго уточнив, що у вересні буде повторна двостороння зустріч Мароша Шефчовича і Новака, на якій буде обрано дату тристоронніх переговорів за участю України.

"Продовжуватимемо наші конструктивні переговори телефоном улітку і коли ми зустрінемося - у вересні", - додав Марош Шефчович. Заступник голови ЄК висловив сподівання, що вересневі переговори будуть конструктивними, і сторонам не доведеться збиратися для нових раундів "ні в листопаді, ні в грудні".

Новак продовжив: "Загалом ми підтвердили Єврокомісії, панові Марошу Шефчовичу, що Росія тут займає конструктивну позицію, готова забезпечити і продовжувати транзит газу через Україну, забезпечувати постачання європейським споживачам. Ми готові на діючих умовах до продовження контракту. Крім того, ми готові забезпечувати постачання газу в Україну, відновити постачання, яке було припинено в 2015 році, й Україна отримує зараз газ, як ви знаєте, реверсом. Той самий наш газ трохи дорожче, ніж це було б, якщо безпосередньо можна було б постачати. За нашими оцінками, які озвучить пан Міллер, "Газпром" міг би забезпечити зниження цін для споживачів України до 25% від сьогоднішнього рівня. Це ми ще раз підтвердили".

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ