Економіка

"Нафтогаз" повинен знизити ціну газу для населення на червень на 800-900 грн за 1000 куб. м

НАК "Нафтогаз України" на виконання прийнятої урядом у середу постанови повинен зменшити визначену ним на червень ціну газу для населення 6299 грн за 1000 куб. м (тут і далі без ПДВ) на 800-900 грн, заявив віце-прем'єр Володимир Кістіон.

"Уряд також створив міжвідомчу групу для перевірки формули встановлення ціни газу з боку "Нафтогазу"... Будемо досліджувати разом з депутатами фактичні витрати "Нафтогазу" на природний газ для потреб населення", - цитує його слова служба віце-прем'єра.

Кістіон нагадав, що в зв'язку зі зниженням цін на газ, яке намітилось навесні в Європі, уряд напрацював рішення, підтримуване Міжнародним валютним фондом, і зобов'язав "Нафтогаз" продавати і населенню газ дешевше.

"Монополіст замість того, щоб ... знизити ціну, без будь-яких економічних аргументів, що суперечить ринковому тренду на зниження, підняв ціни для промисловості. Це стало причиною збільшення ціни на газ у червні для населення", - піддав критиці НАК віце-прем'єр.

Він зазначив, що нове рішення Кабміну унеможливлює спекуляції "Нафтогазу" з цінами на газ, і з червня НАК зобов'язаний продавати для населення газ за ціною, яка є найнижчою на одній з чотирьох майданчиків.

Як уточнив Кістіон, перша з них - Мінекономрозвитку: середня митна вартість імпортованого газу, очікувана з травня, становить 5600-5700 за 1000 куб. м без ПДВ, друга - Українська енергетична біржа, де газ на червень продавався за ціною 5554 грн за 1000 куб. м.

За його словами, третій індикатор - Нафтогаз: газ для промисловості за передоплатою, ціна на який в червні була встановлена на рівні 5804 грн за 1000 куб. м, четвертий - ціна ПСО (поставок за спецзобов’язанням): на червень розрахована як 7185 за 1000 куб. м.

Як повідомлялося, "Нафтогаз" нині встановлює ціну на газ для населення як ціну для промспоживачів за попередній місяць, а якщо вона вища за ціну ПСО, то за ціною ПСО. НАК вже повідомив, що в липні знизить ціну на газ для потреб населення на 8% у порівнянні з ціною на червень - до 5803 тис. грн за 10000 куб. м.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ