Економіка

Більшість фінансових експертів не очікує зміни швидкості реформ після виборів - експрес-опитування CFA Society Ukraine

Президентські і парламентські вибори в підсумку навряд чи вплинуть на швидкість реалізації в Україні реформ, вважає більшість учасників 9-ї інвестиційної конференції асоціації CFA Society Ukraine, що відбулася в Києві в п'ятницю.

Згідно з її експрес-опитуванням, відповідний пункт підтримали 58,33% аудиторії, потім підтвердили 62,94% під час повторного голосування після інформаційної панелі.

Водночас 15,74% учасників і 21,68% під час повторного голосування вважають, що реформи прискоряться. Уповільнення і відкату реформ відповідно очікують 17,59% (11,19%) і 8,33% (4,2%) опитаних.

За словами економіста інвестбанку Morgan Stanley Аліни Слюсарчук, головною для України наразі є судова реформа.

"Перше питання, з яким до мені зазвичай звертаються інвестори, - не про ринок праці і навіть не про війну на сході країни. Воно стосується боротьби з корупцією, судовою реформою, наявністю структурних перетворень. Тобто, це найважливіше питання", - сказала вона на конференції.

Головний економіст інвестгрупи Dragon Capital Олена Білан зазначила, що наміри і прагнення нової влади дуже швидко виявлять себе в макроекономічній ситуації.

"Незалежно від того, хто буде обраний, якщо нова влада продовжить співпрацю з Міжнародним валютним фондом, дотримуватиметься правильної політики, а не прийматиме популістських рішень, є потенціал для зниження облікової ставки на 2-3 процентних пункту", - сказала вона.

Схожої думки дотримується і виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, який зазначив, що успіхи нової влади безпосередньо залежатимуть від того, наскільки вони спираються на експертну думку.

"Я впевнений: в Україні ситуація дійсно покращиться, якщо кожен з наявних кандидатів, який має намір очолити країну, виконуватиме інструкції, підготовлені експертами. Звичайно, важлива особа, яку буде обрано на цю посаду, але суспільство і міжнародні партнери навряд чи дозволять майбутньому главі держави суттєво відхилитися від курсу реформ", - сказав він.

У 9-й інвестиційній конференції CFA Society Ukraine узяли участь близько 300 фінансових та інвестиційних експертів.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ