Економіка

Суд зняв арешт із майна Промінвестбанку

Київський апеляційний суд зняв арешт із майна ПАТ "Промінвестбанк" (ПІБ, Київ), який було накладено в рамках рішення Апеляційного суду Києва від 5 вересня 2018 року про арешт акцій українських "дочок" російських банків за участю держави.

Як повідомляється на веб-сайті фінустанови, відповідне рішення було ухвалено 6 грудня 2018 року.

"Законні інтереси ПАТ "Промінвестбанк" у зазначеній справі відновлено в повному обсязі. Банк і надалі захищатиме свої інтереси та інтереси вкладників усіма доступними способами в рамках чинного законодавства України", - зазначено в повідомленні.

Як повідомлялося, Апеляційний суд Києва 5 вересня вирішив накласти арешт на акції українських "дочок" російських банків за участю держави: ВТБ, Промінвестбанку та Сбербанку (всі - Київ). Це рішення ухвалено через заяву про забезпечення позову екс-голови правління ПриватБанку Олександра Дубілета і ще 17 компаній, що мали активи в Криму, про визнання та виконання рішення Міжнародного арбітражного суду в Гаазі (Permanent Court of Arbitration) від 2 березня про стягнення з РФ компенсації за нерухоме майно.

Серед позивачів, зокрема, компанії "Аеробуд", "Крим Девелопмент", "Нива-тур", "УБК-Інвест", "Едельвейс-2000", ПП "Планета", "Приватофіс", "Приватленд", "Дан-Панорама", "Санаторій Енергетик", КУА "Фінансовий капітал" і КУА "Фінансовий вектор".

Ухвалою суду від 5 вересня ВТБ, Промінвестбанку та Сбербанку також заборонено здійснювати ліквідацію або реорганізацію юридичної особи, здійснювати будь-які дії, спрямовані на відчуження належного банкам рухомого та нерухомого майна, зокрема, за договорами купівлі-продажу, обміну, дарування тощо.

Зазначений вище розгляд ініціювали позивачі проти РФ 19 червня 2015 року на підставі угоди між урядами РФ та України від 27 листопада 1998 про захист інвестицій російсько-українського двостороннього інвестдоговору (ДІД) та відповідно до регламенту UNCITRAL.

Позивачі стверджували, що РФ порушила свої зобов'язання шляхом прийняття з серпня 2014 року заходів, які перешкоджали їхнім інвестиціям в об'єкти нерухомості, що розташовуються в Криму, і в кінцевому рахунку призвели до експропріації цих інвестицій.

Згідно з матеріалами справи, Гаазький арбітраж присудив позивачам сумарно близько $130,5 млн компенсації за нерухомість, $9,2 млн компенсації витрат на судовий процес, а також відсотки на зазначені суми за ставкою 12-міс. LIBOR+1% складних відсотків щорічно.

Київський апеляційний суд почав функціонувати 3 жовтня 2018 року. Його заснували замість ліквідованих відповідно до указу президента від 29 грудня 2017 року Апеляційного суду Києва та Апеляційного суду Київської області.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ