Економіка

Конституційний Суд відкрив провадження щодо закону 2004 року про приватизацію "Укррудпрому"

Конституційний Суд (КС) України відкрив конституційне провадження у справі про відповідність Конституції окремих норм ухваленого в 2004 році закону "Про особливості приватизації підприємств ДАК "Укррудпром", яке у квітні цього року ініціювали 54 народні депутати.

Як зазначено в повідомленні на сайті суду, таке рішення Велика палата КС ухвалила минулого тижня.

Раніше колегія суддів КС відмовилася відкрити таке провадження.

Згідно з Конституційним поданням, розміщеним на сайті КС, документ підписали 54 народні депутати, уповноваженими представниками яких визначені Павло Різаненко та Вікторія Войціцька. Автори ініціативи вважають умови приватизації за цим законом дискримінаційними і вимагають КС визнати закон неконституційним у цілому.

Раніше принципи приватизації підприємств "Укррудпрому" неодноразово критикували різні державні відомства і міністерства, експерти і парламентарі, проте Конституційний Суд у жовтні 2005 року відмовився відкрити конституційне провадження.

ДАК "Укррудпром" створено в 1998 році. До її статутного капіталу було передано майно п'яти підприємств: Криворізького державного залізорудного комбінату, Докучаєвського державного флюсо-доломітного комбінату, Новотроїцького рудоуправління, Балаклавського державного рудоуправління ім. Горького та Державного промислово-виробничого підприємства "Кривбасвибухпром". Окрім цього, ДАК володіла пакетами акцій ще п'яти підприємств: ГЗК "Суха Балка" - 25,1% акцій, Південний ГЗК - 25,78%, Центральний ГЗК, Північний та Інгулецький ГЗК - по 50%+1 акція.

Уряд України 1 березня 2002 року передав 100% акцій ВАТ "Комсомольське рудоуправління" (Донецька обл.), що входило до складу ДАК "Укррудпром", в управління ВАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча" терміном на п'ять років із правом їх подальшого викупу.

Верховна Рада 9 квітня 2004 року ухвалила закон про особливості приватизації підприємств ДАК "Укррудпром", який надав переважне право на викуп акцій підприємств, що входять до "Укррудпрому", їхнім акціонерам. У результаті вісім підприємств було продано їхнім великим недержавним акціонерам, тоді як сторонніх інвесторів до продажу не допускали. Покупцями підприємств "Укррудпрому" стали АТ "СКМ" (Донецьк), група "Приват" (Дніпро) і ТОВ "Смарт-Груп".

Спеціальна контрольна комісія ВР з питань приватизації у квітні 2015 року вирішила звернутися до КС і Генеральної прокуратури України з проханням перевірити законність приватизації ДАК "Укррудпром". Тоді ж Борис Філатов, який очолював комісію, повідомив, що Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу за фактом заволодіння майном ДАК "Укррудпром".

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ