Экономика

НР "Нафтогазу" та МГУ розраховують виділити ПСГ в окремий підрозділ "Укртрансгазу" до 2019 року

Наглядові ради (НР) НАК "Нафтогаз України" та ПАТ "Магістральні газопроводи України" (МГУ) розраховують виділити бізнес зі зберігання газу в окремий підрозділ ПАТ "Укртрансгаз" до 1 січня 2019 року.

Відповідний пункт міститься в "Дорожній карті процесу відділення оператора газотранспортної системи (ГТС) України", представленій у Києві в середу.

"Це (відділення бізнесу зі зберігання газу від бізнесу з транспортування - ІФ) украй важливо ... За підсумками формування незалежного оператора ГТС ми маємо залучити міжнародного партнера. У свою чергу для потенційних партнерів дуже важливо, щоб актив був повністю прозорий і чистий. На жаль, підземні сховища газу (враховуючи вимоги структур Дмитра Фірташа та Ігоря Коломойського - ІФ) можуть стати "отруєною пігулкою", - сказав голова правління НАК "Нафтогаз" Андрій Коболєв під час презентації дорожньої карти.

На думку НР "Нафтогазу" та МГУ, окремий підрозділ "Укртрансгазу" зі зберігання має бути організований на базі "Львівтрансгазу", до якого перейдуть сховища з інших управлінь компанії.

Розроблена дорожня карта передбачає, що окремий підрозділ "Укртрансгазу" зі зберігання до серпня 2019 року отримає весь необхідний для самостійної роботи функціонал (який буде реалізовано через технічний, комерційний, фінансовий напрями та напрям підтримки). До 2020 року планується розробити та впровадити необхідні системи SCADA, до кінця першого півріччя 2020 року - завершити обладнання та реконструкцію вузлів обліку газу на всіх ПСГ.

Щодо створення нового незалежного оператора з транспортування газу (TSO), то тут у планах НР до грудня 2018 року - створити нову компанію в структурі "Укртрансгазу". Згідно з дорожньою картою, до середини 2019 року до складу компанії буде переведено персонал, зайнятий під час транспортування газу ГТС, а з другого кварталу 2019 року також має стартувати процес передання активів. Завершення передання активів заплановане на середину 2020 року.

За планами "Нафтогазу" та МГУ протягом 2019 року Україна має знайти міжнародного партнера, який надалі братиме участь в управлінні TSO.

Усі необхідні дії з сертифікації нового оператора TSO мають бути виконані у другому півріччі 2019 року, а рішення регулятора про сертифікацію, за очікуваннями наглядових рад "Нафтогазу" та МГУ, може набути чинності вже у 2020 році - після передання оператора TSO до незалежного власника, який представляє державу.

Як повідомлялося, раніше наглядові ради НАК "Нафтогаз України" та ПАТ "Магістральні газопроводи України" підписали меморандум про взаєморозуміння щодо виділення оператора ГТС (анбандлінг).

Реклама
Реклама

ЕЩЕ ПО ТЕМЕ

ПОСЛЕДНЕЕ