Экономика

НБУ оприлюднив проект структури валютного регулювання

Національний банк України (НБУ) оприлюднив проект структури валютного регулювання, який набуде чинності разом із введенням у дію закону "Про валюту та валютні операції" 7 лютого 2019 року.

Згідно з прес-релізом центробанку, відповідні матеріали заступник голови НБУ Олег Чурій і фахівці департаменту відкритих ринків НБУ презентували банківській та експертній спільноті.

Як наголошується в повідомленні, на відміну від заплутаної чинної бази з 56 нормативно-правових актів у сфері валютного регулювання, нова база нормативно-правових актів буде простою, зрозумілою та доступною. Вона складатиметься з семи нових ключових нормативно-правових актів у сфері валютного регулювання, які визначатимуть: структуру валютного ринку та правила торгівлі іноземною валютою та банківськими металами; порядок розрахунків, операцій із купівлі та переказів іноземної валюти на території України та за кордон; транскордонне переміщення готівкової національної та іноземної валюти, банківських металів, а також цінних паперів у документарній формі банками, юридичними та фізичними особами; загальний перелік заходів захисту для можливого застосування Національним банком, критерії та порядок їх запровадження, умови їх подовження та дострокового припинення; перелік запроваджених заходів захисту та порядок їх застосування (антикризова постанова, що має тимчасовий характер); інші інструменти стабілізації грошово-кредитного ринку (резервування за валютними операціями), а також повідомлювальну систему збору інформації про валютні операції; порядок дотримання граничних строків розрахунків, встановлених Національним банком.

"Розроблення структури валютного регулювання – це перший крок до втілення закону "Про валюту та валютні операції" в життя. Далі ми наповниюватимемо їх змістом. При цьому проект кожної з постанов ми плануємо обговорити з банківською та експертною спільнотою, перш ніж остаточно завершити їх опрацювання та оприлюднити їх фінальну версію для ознайомлення громадськості за місяць до набуття ними чинності", - цитує прес-служба НБУ О.Чурія.

Відповідно до закону "Про валюту та валютні операції" низку кроків для лібералізації валютного регулювання буде запроваджено одразу після початку дії закону. Зокрема, граничний строк здійснення розрахунків за експортно-імпортними контрактами буде розширено до 365 днів (нині він становить 180 днів); буде скасовано валютний нагляд для експортно-імпортних операцій на суму до 150 тис. грн; індивідуальні валютні ліцензії буде скасовано, натомість з’явиться система електронних лімітів; буде скасовано санкції у вигляді припинення зовнішньоекономічної діяльності за порушення строків розрахунків; буде дозволено online-купівлю іноземної валюти фізичними особами, при цьому на такі операції поширюватиметься аналогічний ліміт, як і на купівлю готівкової валюти (нині – до 150 тис. грн на день в еквіваленті).

"Чи будуть у нових нормативно-правових актах інші кроки з валютної лібералізації, окрім тих, що вже передбачені в законі "Про валюту та валютні операції", залежатиме від макроекономічних умов на момент завершення роботи над новим валютним регулюванням. Як і раніше, ключове завдання Національного банку – забезпечити макроекономічну та фінансову стабільність в Україні, тому подальше послаблення правил проведення валютних операцій буде можливим лише за сприятливих макроекономічних умов", - наголосив О.Чурій.

Верховна Рада ухвалила закон "Про валюту та валютні операції" 21 червня 2018 року. Документ набув чинності 7 липня і вводиться в дію через сім місяців перехідного періоду з дня набуття чинності.

Реклама
Реклама

ЕЩЕ ПО ТЕМЕ

ПОСЛЕДНЕЕ