Економіка

У Грузії грибок знищив врожай горіхів, врятований від мармурового клопа

Мармурові клопи (азіатські щитники), масове нашестя яких в 2017 році знищило в Грузії значну частину врожаю фундука (лісових горіхів), вже не становлять особливої ​​проблеми, але виникла нова - грибкові захворювання, повідомили в міністерстві навколишнього середовища і сільського господарства країни.

До такого висновку фахівці відомства прийшли після вивчення фітосанітарної ситуації в садах і на плантаціях фундука на заході Грузії, в регіоні Гурія, який в минулому році особливо постраждав від цієї комахи-шкідника.

"Як показали лабораторні аналізи, в цьому році більша частина врожаю фундука зіпсована через грибкових захворювань, таких як фомопсис, рак, зола, альтернаріоз, антракноз, цитоспороз, рожева цвіль, фузаріоз", - повідомляє в середу міністерство.

При цьому наголошується, що в садах і на плантаціях, де провели хімічну обробку, 84% фундука свіжі і придатні до вживання. Там мармурові клопи пошкодили 3% врожаю, а грибкові захворювання - 9%.

Що ж стосується не оброблених хімічно садів, то там неушкодженим виявився 8% врожаю фундука, 6% пошкоджені через мармурових клопів, 66% - грибковими захворюваннями.

"Ті фермери, які під час хімічної обробки садів фундука не врахували поради фахівців, отримали тільки 22% нормального врожаю", - наголошується в повідомленні.

За підсумками досліджень розроблені конкретні рекомендації, які передадуть фермерам.

Раніше повідомлялося, що на боротьбу з мармуровими клопами уряд Грузії в бюджеті країни на 2018 рік виділила 49 млн ларі (близько $ 20 млн). Комплексні заходи щодо боротьби зі шкідником включають встановлення спеціальних пасток і більше 100 тис. Феромонів, які розміщуються по всій території країни. Для обробки угідь препаратами залучені 150 одиниць спецтехніки високої прохідності (в 10 разів більше, ніж в минулому році).

У 2017 році мармурові клопи знищили на великих площах врожаї фундука, кукурудзи та фруктових садів на заході країни і дісталися до Тбілісі. Незважаючи на вжиті заходи, в результаті яких за допомогою спецтехніки, включаючи авіацію, хімічній обробці піддали понад 100 тис. Гектарів сільгоспугідь, поширення шкідника зупинити не вдалося.

Батьківщиною мармурового клопа є США. Він поширений в країнах Південно-Східної Азії, включаючи Китай, Японію, в європейських країнах. У Грузії мармурові клопи вперше з'явилися в 2015 році.

За даними Національної служби статистики, в 2017 році виробництво горіхів в Грузії склало 23,7 тис. тонн - на 28,4% менше, ніж в попередньому році, експорт - 17 тис. тонн (зниження на 37,3%), експортна виручка - $83,1 млн (зниження в 2,2 рази).

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ