Економіка

ЄБА наполягає на усуненні законодавчих протиріч при працевлаштуванні іноземців

Урядова постанова №322 від 25 квітня 2018 року, що набула чинності з 1 червня, створює законодавчу колізію при оформленні тимчасової посвідки на проживання для іноземців в Україні, вважають експерти Європейської бізнес асоціації (ЄБА).

"Йдеться про три головних протиріччя. Так, у новій редакції закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" від 29 квітня 2018 року тимчасову посвідку на проживання видає міграційна служба протягом десяти днів. Відповідно ж до постанови Кабміну №322 цей період збільшується до 15 днів. Також існує різниця в тому, що, згідно із законом, документи на продовження дії посвідки на проживання потрібно подавати не пізніше, ніж за десять днів до її завершення, а згідно з постановою - не пізніше ніж за 15 днів ", - повідомила ас асоціації в прес-релізі у вівторок.

Крім цього, відповідно до закону документи на отримання тимчасового дозволу на проживання може подавати представник за дорученням від іноземця, про що в постанові не зазначено.

"Відповідно до постанови впроваджується ID-картка іноземного громадянина, що містить його біометричні дані. Це унеможливлює подання документів за дорученням", - пояснюють експерти ЄБА.

"Бізнес підтримує оновлення та автоматизацію процесів. Однак, важливо забезпечити наявність технічного обладнання. А вже потім вводити зміни, щоб причиною відмов у отриманні посвідки на проживання не став виключно дефіцит технічних можливостей", - наголошують в асоціації.

Також, відповідно до закону співробітник міграційної служби, який отримав документи від іноземця, має видати опис прийнятих документів із підписом і зазначенням дати. Постанова таку норму не закріплює. "Є побоювання, що це може створювати можливості для недобросовісних маніпуляцій", - вважають в ЄБА.

"На думку ЄБА, при оформленні тимчасової посвідки на проживання потрібно керуватися передусім законом, а до постанови №322 слід внести зміни, щоб правові норми були узгоджені між собою. Крім цього, постанова як підзаконний акт не може суперечити закону, котрий має вищу юридичну силу", - підсумовує ЄБА в повідомленні.

Україні слід виробити якісну міграційну політику і розробити зрозумілі правила для працевлаштування іноземних громадян, оскільки ринок праці вимагає якісних фахівців, зазначає виконавчий директор асоціації Ганна Дерев'янко.

"За попередніми підрахунками, кількість трудових мігрантів-українців за кордоном налічує близько 5 млн. Виникає ситуація, коли наші люди їдуть працювати з країни, а якісні іноземні фахівці мають пройти довгий шлях, щоб влаштуватися у нас на роботу", - цитує прес-служба Г.Деревянко.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ