Економіка

Гройсман: "білий" бізнес не має постраждати від посиленого контролю на митниці під час боротьби з контрабандою

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що законослухняний бізнес не повинен постраждати від посиленого контролю на митниці в рамках боротьби з контрабандою, і анонсував створення урядової "гарячої лінії" для ефективного обміну інформацією з підприємцями.

"У мене була зустріч з міністром внутрішніх справ і з бізнес-асоціаціями, ми домовилися повністю координувати зусилля. Білий і прозорий бізнес не повинен постраждати від цього", - сказав прем'єр в ході селекторної наради з питань ситуації на кордоні і припинення контрабандних схем в четвер в Києві.

В.Гройсман підкреслив, що протягом кількох тижнів дії посиленого контролю буде напрацьовано ефективний обмін інформацією з бізнесом. Зокрема, буде введена урядова "гаряча лінія".

"Це не разова акція... Ми будемо покращувати систему боротьби з контрабандою, ми будемо прислухатися до правоохоронної системи і до бізнес-асоціацій, щоб механізми боротьби були більш ефективними", - підкреслив прем'єр.

Як повідомлялося, уряд в 2016 році створив міжвідомчий цільової центр і 20 мобільних груп по чотири-п'ять співробітників (т. зв. "чорну сотню") для запобігання та виявлення фактів порушень на митниці. Ці групи складалися з представників Державної фіскальної служби, Держприкордонслужби та Національної поліції, але 20 червня 2018 року Кабмін скасував "чорну сотню" з боротьби з контрабандою та корупцією на митниці.

20 червня Кабмін підтримав план дій з боротьби з контрабандою та дозволив поліцейським цілодобово контролювати митників. Також прем'єр пообіцяв зруйнувати "сірі" схеми на митниці і жорстоко карати порушників.

Крім того, Кабмін має намір ініціювати кримінальну відповідальність за контрабанду через держкордон України.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ