Економіка

"Нафтогаз" направив "Газпрому" рішення лондонського суду про арешт активів у Великій Британії

НАК "Нафтогаз України" направив "Газпрому" рішення про арешт активів російського монополіста в Англії та Уельсі, ухвалене Комерційним судом Лондона 18 червня 2018 року у виконання рішення Стокгольмського арбітражу, за яким "Газпром" винний "Нафтогазу" $2,6 млрд, повідомляє НАК.

"Суд призначив слухання на 6 липня 2018 року. До того часу "Газпром" має не забирати з Англії та Уельсу активи на суму, яку присудив Стокгольмський арбітраж у транзитній справі", - йдеться в релізі української компанії, оприлюдненому ввечері у вівторок.

"Нафтогаз" уточнює, що, окрім арешту активів, рішення зобов'язує "Газпром" передати НАК список усіх своїх активів вартістю понад $50 тис., розміщених в Англії та Уельсі.

Окрім того, українська компанія повідомила лондонським офісам 17 банків, які обслуговують "Газпром", що вони не мають права здійснювати операції, спрямовані на зменшення активів російської газової монополії в Англії та Уельсі, а інакше можуть бути оштрафовані.

"Нафтогаз" зазначає, що, ухвалюючи рішення про арешт активів, англійський суд був поінформований про тимчасове рішення Апеляційного суду округу Свеа в Стокгольмі від 13 червня 2018 року щодо призупинення виконання арбітражного рішення в транзитній справі.

НАК нагадує, що 17 червня подав клопотання до шведського апеляційного суду щодо скасування його рішення, в якому виклав докази, які спростовують тези "Газпрому" щодо нібито порушень під час підготовки рішення Стокгольмським арбітражем.

"Нафтогаз" упевнений, що після наданих аргументів апеляційний суд скасує своє рішення щодо призупинення стягнення. З огляду на неточні повідомлення в деяких ЗМІ, зазначу, що рішення шведського суду призупиняє не рішення арбітражу, а лише його виконання на території Швеції", - прокоментував ситуацію голова правління НАК Андрій Коболєв.

За його словами, суди кожної країни вирішують відповідно до свого національного законодавства, чи враховувати рішення шведського апеляційного суду.

"Арбітражне рішення в транзитній справі залишається чинним, включно з нарахуванням відсотків. А ми домагатимемося його виконання в юрисдикціях, де бачимо таку можливість", - наголосив він.

Зі свого боку "Газпром" підтвердив, що йому відомо про заходи, яких вживає НАК "Нафтогаз України" на території Великої Британії щодо примусового виконання рішення Стокгольмського арбітражу у спорі між двома компаніями за транзитним контрактом.

За повідомленням російської компанії, "ці заходи вживаються всупереч наказу апеляційного суду округу Свеа (Швеція) про призупинення виконання цього рішення".

Як повідомлялося, Стокгольмський арбітраж присудив виплату "Газпромом" "Нафтогазу України" штрафу у розмірі $4,7 млрд за транзитним контрактом. "Газпром" направив до апеляційного суду округу Свеа заяву про повне скасування рішення. За підсумками двох арбітражних спорів між компаніями на постачання і транзит газу "Газпром" зобов'язаний виплатити НАК $2,56 млрд.

Наприкінці травня - на початку червня "Нафтогаз" повідомив, що вживає заходів на території Швейцарії та Нідерландів щодо примусового виконання рішення Стокгольмського арбітражу з розгляду за транзитним контрактом.

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ