Економіка

Металурги України занепокоєні зміною ситуації на ринках сталі через упровадження США загороджувальних мит на постачання металопродукції

Металургійні підприємства України серйозно занепокоєні зміною ситуації на світових ринках металопродукції у зв'язку з упровадженням США загороджувальних 25-відсоткових мит на імпорт сталі, зокрема з Євросоюзу.

Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" президент об'єднання "Укрметалургпром" Олександр Каленков у п'ятницю, це рішення було очікуваним, проте воно становить значні ризики для української металопродукції, особливо в контексті мит щодо ЄС.

"Якщо в США постачання сталі з України становлять 1,3%, то в ЄС - понад 30%. Крім того, кілька тижнів тому Туреччина також оголосила захисне розслідування після впровадження захисних заходів США", - констатував співрозмовник агентства.

При цьому голова об'єднання зазначив, що ринки ЄС і Туреччини є пріоритетними для постачання української металопродукції.

"І під ризики захисних заходів ЄС і Туреччини потрапляє понад половина всього експорту української металопродукції на більше ніж $5 млрд", - наголосив О.Каленков.

У свою чергу на Дніпровському металургійному заводі (ДМЗ) агентству повідомили, що наразі жодних змін у реалізації металопродукції немає.

"Ми уважно відстежуємо ситуацію у зв'язку з упровадженням мит і аналізуємо її", - повідомив агентству представник заводу.

Водночас генеральний директор "Стальканат-Силур" Сергій Лавриненко в коментарі агентству висловив значне занепокоєння ситуацією на ринку металопродукції в ЄС, що позначиться і на українських метпідприємствах.

"На ринку ЄС дуже багато сталі. Й мита США позначаться і на нас, і на наших метпідприємствах - на ArcelorMittal, на "Метінвесті", на всіх постачальниках", - переконаний гендиректор.

"Це, по суті, вибух на ринку. Що буде - складно передбачити", - резюмував топ-менеджер.

У прес-службі найбільшого в Україні Криворізького гірничо-металургійного комбінату ПАТ "ArcelorMittal Кривий Ріг" відмовилися від коментарів. Також не було повідомлень від групи "Метінвест".

Як повідомлялося, адміністрація президента США Дональда Трампа ухвалила рішення впровадити загороджувальні мита на імпорт сталі та алюмінію з Євросоюзу, Канади та Мексики. Нові мита почали діяти опівночі 1 червня.

Раніше цього року США впровадили імпортні мита - 25% для сталі та 10% для алюмінію, які вже діють стосовно продукції з Китаю, Росії, Японії та інших країн. Деякі партнери США були звільнені від дії мит до 1 червня.

Україна експортує близько 80% виробленої металопродукції. При цьому метпідприємства України в січні-квітні 2018 року наростили надходження від експорту чорних металів на 32,1% порівняно з аналогічним періодом 2017 року - до $3 млрд 488,042 млн ($2 млрд 640,229 млн) - на чорні метали за цей період припало 22,57% загального обсягу надходжень від експорту товарів проти 19,26% за перші чотири місяці минулого року. Крім того, Україна в січні-квітні-2018 збільшила експорт металовиробів на 34% - до $351,363 млн. У квітні їх поставлено на $103,907 млн.

Україна у 2017 році збільшила надходження від експорту чорних металів на 20% порівняно з 2016 роком - до $8 млрд 665,725 млн, імпорт - на 42%, до $1 млрд 134,568 млн.

Україна у 2017 році також збільшила експорт металовиробів на 30% - до $896,710 млн, імпорт - на 25%, до $806,788 млн

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ