Економіка

Goldman створив додаток для боротьби з надмірно активними міноритаріями

Один з найбільших інвестбанків Уолл-стріт Goldman Sachs Group витратив два роки на розробку програми для аналізу уразливості перед міноритарними інвесторами-активістами, повідомляє агентство Bloomberg.

Goldman запускає додаток Jupiter ( "Юпітер"), який просіює дані про акціонерів компанії, потім об'єднує їх з іншою інформацією для оцінки вразливості перед діями активістів. Якщо раніше такий аналіз займав кілька днів, то тепер клієнти інвестбанку зможуть проводити його самостійно за лічені секунди.

Як зазначає Bloomberg, додаток у найближчі тижні буде запропоновано увазі компаній, які можуть стати об'єктом корпоративного рейдерства. Програма визначає фонди, які володіють акціями компанії, показує динаміку паперів по відношенню до інших активів у портфелі. Вважається, що при наявності такої інформації легше протистояти вимогам активіста, наприклад, якщо компанія збільшує прибуток або виплачує вищі дивіденди.

"Найкращим захистом від активістів є рішучий наступ у вигляді максимально можливої ​​вартості акцій і групи інвесторів, які вірять у ваші папери", - зазначив партнер Goldman Стівен Барг, який брав участь в розробці програми.

За даними Lazard, в 2017 році інвестори витрачали рекордно високі суми, намагаючись домогтися зміни складу ради директорів та інших змін в компаніях Уолл-стріт. Через втручання міноритаріїв компанії були змушені змінювати довгострокові стратегії, звільняти топ-менеджерів, скорочувати плани розвитку на користь більш високих виплат акціонерам.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ