Економіка

Сховище для відпрацьованого ядерного палива окупиться за два роки - Порошенко

Будівництво сховища для відпрацьованого ядерного палива (СВЯП) окупиться за два роки, а його заповнення розраховане на півстоліття, заявляє президент України Петро Порошенко.

"Будівництво навіть найсучаснішого сховища окупається за 1,5-2 роки .. Наша держава отримає ще одну ядерну незалежність від Росії... Заповнення сховища відпрацьованим паливом за проектом... за інформацією уряду "Енергоатому", становитиме близько 50 років", - сказав П. Порошенко під час наради з питань удосконалення державної політики щодо відродження радіоактивно забруднених територій у ЧАЕС у четвер.

За словами глави держави, сховища відпрацьованого ядерного палива будується для вітчизняних атомних електростанцій.

"За 26 років нашої незалежності Україна, потужна держава з ядерною енергетикою, була єдиною в світі країною, яка не мала власного сховища для відпрацьованого ядерного палива. Комусь це було вигідно, щоб ми весь час були на голці Москви. Сьогодні захоче - візьме, завтра захоче - не прийме. Чи захоче виставити тарифи, які "роздягають" українців - будь ласка, і по 200 млн (доларів - ІФ) щорічно ми платили і зараз платимо", - зазначив П.Порошенко.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ