Економіка

Уряд не ухвалюватиме рішень, що призведуть до підвищення цін на нафтопродукти

Уряд України не ухвалюватиме рішення, що можуть призвести до підвищення цін на нафтопродукти, заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман на засіданні уряду в Києві в середу.

"Знову починається турбулентність на думку "віщунів", які говорять, що прийматимуть якісь рішення, що призводять до підвищення цін на паливо. Хочу запевнити всіх українських громадян: не буде прийнято жодного рішення комісії із торгівлі або уряду, яке могло б призвести до монополізації, змови, або підвищення цін на паливо", - сказав він.

Прем'єр додав, що виступає за модернізацію українських НПЗ і будівництво нових заводів у країні, проте вважає неприйнятними спроби створення штучних монополій.

Як повідомлялося, "Укртатнафта" просить МЕРТ ввести квоти на імпорт бензинів і дизельного палива (ДП) з 1 травня 2018 року. Зокрема, імпорт із РФ і Білорусі (які "Укртатнафта" розглядає як єдині джерела) запропоновано з 1 травня обмежити на рівні 50% українського ринку (90 тис. тонн бензинів, 250 тис. тонн дизпалива на місяць), з інших країн - 30% українського ринку (55 тис. тонн бензинів, 150 тис. тонн дизпалива у місяць).

З 1 липня 2018 року квоту для РФ і Білорусі "Укртатнафта" вважає за необхідне знизити до 40% (75 тис. тонн бензинів, 200 тис. тонн дизпалива на місяць), з 1 жовтня 2018 року - до 30% (55 тис. тонн бензинів , 150 тис. тонн дизпалива на місяць).

На обсяг, що постачається понад квоти, запропоновано ввести мито на рівні 29,3% вартості для бензинів, 30,7% - для ДТ.

На думку "Укртатнафти", введення квот надасть можливість подолати залежність України від поставок із РФ, підвищити завантаження вітчизняних нафтопереробних заводів.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ