Економіка

"Нафтогаз" може домогтися арешту газу, що поставляється "Газпромом", з його подальшою реалізацією у разі невиплати боргу - Вітренко

У разі відмови ПАТ "Газпром" виплачувати НАК "Нафтогаз України" присуджені Стокгольмським арбітражем $2,56 млрд українська компанія може домогтися арешту російського газу, що постачається до Європи з його подальшою реалізацією на біржі, повідомив головний комерційний директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

"(Може бути заарештований - ІФ) газпромівський газ, що надходить до Німеччини. Німеччина -ліквідний ринок газу. Ми забираємо цей газ, продаємо його на біржі і отримуємо гроші. Все. Це так легко", - сказав він в ефірі телеканалу ZIK у п'ятницю ввечері.

Водночас Ю.Вітренко повідомив, що НАК не очікує відмови "Газпрому" від виплати "Нафтогазу" $2,56 млрд.

"Ми не очікуємо, що "Газпром" не виконає рішення арбітражу. Нам відомо, що у "Газпрому"- багато ліквідних активів в Європі, на які ми можемо накласти стягнення. Тому не думаю, що вони його не виконають", - додав він .

Раніше президент України Петро Порошенко доручив НАК "Нафтогаз України" і міністерствам країни домагатися арешту активів російського "Газпрому" у разі, якщо той відмовиться виплачувати кошти, присуджені на користь НАК Стокгольмським арбітражем.

Стокгольмський арбітраж 28 лютого 2018 року зобов'язав "Газпром" компенсувати НАК "Нафтогаз України" $4,63 млрд за недопоставку узгоджених обсягів газу для транзиту. Таким чином, за результатами двох арбітражних суперечок між компаніями на поставку і транзит газу "Газпром" має доплатити НАК $2,56 млрд.

За словами глави "Нафтогазу" Андрія Коболєва, НАК очікує від "Газпрому" оплату грошима, але готовий вислухати інші можливі пропозиції російської компанії із оплати зазначеної суми.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ