Економіка

Глава Мінфіну України розраховує на виконання умов траншу МВФ у I кв.-2018

Україна потребує збереження фінансування Міжнародного валютного фонду (МВФ) та інших міжнародних фінансових організацій (МФО) і може виконати умови для отримання чергового траншу кредиту МВФ у першому кварталі поточного року, вважає міністр фінансів Олександр Данилюк.

"Моє завдання як міністра фінансів, щоб тривала успішна робота з МВФ. Коли ми перебуваємо у програмі з МВФ, можемо отримувати додаткове фінансування від Світового банку, ЄС. Ці гроші наразі важливі", - заявив він в ефірі "5 каналу" в середу.

Коментуючи умови надання чергового траншу МВФ за програмою розширеного фінансування EFF, О.Данилюк нагадав, що пенсійну реформу було затверджено ще минулого року, й висловив сподівання, що новий закон про приватизацію буде ухвалено вже 18 січня.

"Я сподіваюся, що в першому кварталі ми матимемо закон про Антикорупційний суд", - додав іще одну необхідну умову глава Мінфіну.

"На порядку денному завершення енергетичної реформи: повністю зміна моделі роботи газового ринку - перехід від монополії до більш конкурентного ринку. Це сприятиме залученню інвестицій, велика конкуренція - це менші ціни", - назвав іще одне зобов'язання України О.Данилюк.

Він визнав, що затягування з відновленням фінансування з боку МВФ є одним із чинників ослаблення гривні, хоча назвав наявний обсяг резервів у більше ніж $18 млрд комфортним рівнем.

Глава Мінфіну наголосив, що за відсутності кредитів МВФ Україні доведеться шукати альтернативні джерела фінансування, а "це не так просто".

Відкрита МВФ у березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько $17,5 млрд) із першим траншем у $5 млрд спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення у 2015 році ще трьох траншів по SDR1,18 млрд і зменшення квартальних траншів у 2016-2018 роках до SDR0,44 млрд ($0,62 млрд). Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на $1,7 млрд на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза у зв'язку з невиконанням низки умов, політичною кризою і зміною уряду.

Після приходу нового Кабміну на чолі з Володимиром Гройсманом у квітні 2016 року переговори про продовження фінансування відновилися, проте МВФ вирішив надати третій транш у розмірі $1 млрд тільки в середині вересня, четвертий - 3 квітня 2017 року.

У рамках четвертого перегляду, який відкриває шлях для отримання п'ятого траншу, МВФ іще продовжує вивчати ухвалений Верховною Радою закон про пенсійну реформу. Крім цього, Україна ще має затвердити законодавство про створення Антикорупційного суду, реформувати процес приватизації держпідприємств, щоб він був прозорим і ґрунтувався на ринкових механізмах, а також здійснити коригування внутрішніх тарифів на газ відповідно до раніше затвердженої формули.

Нацбанк раніше повідомляв, що у 2018 році очікує надходження двох траншів МВФ на загальну суму $3-3,5 млрд.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ