Економіка

Центральним елементом махінації була тіньова банківська структура всередині ПриватБанк

Центральним елементом махінації з кредитним портфелем і виведенням коштів була тіньова банківська структура всередині ПриватБанку, заявляє Національний банк України (НБУ) з посиланням на найняту ним для форензик аудиту компанію Kroll.

Як зазначено в презентації результатів розслідування, ця секретна структура виконувала функції зі створення і контролю діяльності мережі компаній, які безпосередньо або опосередковано контролювалися колишніми акціонерами банку та групами афілійованих з ними осіб. Більшість таких компаній не були визнані банком як пов'язані з ним особи.

За даними аудиту, структура також займалася фінансовим обслуговуванням вищевказаних компаній, "організацією угод" між клієнтами з метою маскування реального походження і призначення коштів, зокрема підготовкою документації від імені цих клієнтів, управлінням кредитним портфелем осіб, пов'язаних з колишніми акціонерами банку та групами афілійованих з ними осіб.

Крім того, структура створювала видимість звичайного клієнтського банку, здійснювала моніторинг термінів погашення кредитів, виданих компаніям, пов'язаним з колишніми акціонерами і групами афілійованих з ними осіб і ініціювала надання нових позик з метою погашення раніше виданих.

До завдань цієї структури також входили координація і забезпечення функціонування схеми циклічного перекредитування, контроль і забезпечення процесу ухилення від вимог законодавства, що регулює операції з пов'язаними особами, і здійснення систематичної фальсифікації фінансової звітності фінустанови.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ