Економіка

У МВФ заявили, що президентський законопроект про Антикорупційний суд суперечить зобов'язанням

 Міжнародний валютний фонд офіційно повідомив українську владу про те, що ухвалення президентського законопроекту "Про Вищий антикорупційний суд" у його нинішній редакції означатиме порушення Києвом своїх зобов'язань перед міжнародними партнерами, повідомляє видання "Європейська правда" з посиланням на листа глави місії МВФ в Україні Рона ван Родена на ім'я голови Адміністрації президента України Ігоря Райніна.

"Подання президентом законопроекту про Вищий антикорупційний суд (№7440) мало стати кроком у правильному напрямку (у питанні боротьби з корупцією). Однак щодо того проекту, який був поданий 22 грудня, у нас є серйозні застереження, низка його положень не сумісні із зобов’язаннями України за програмою співпраці з МВФ, а також суперечать рекомендація Венеціанської комісії", - йдеться в листі Р. ван Родена, копію якого має "Європейська правда".

Видання повідомляє, що загалом у документі - дев’ять системних зауважень.

Зокрема, в МВФ наполягають на тому, щоб до складу Ради міжнародних експертів були включені не лише міжнародні організації, а й представники донорів, "у відповідності до рекомендацій Венеціанської комісії", а його представникам було надано право блокувати призначення недоброчесних суддів.

"Роль громадської ради міжнародних експертів має бути вирішальною, а не просто дорадчою... Негативне рішення ради щодо кандидата має бути зобов'язуючим для Вищої кваліфікаційної комісії суддів", - йдеться в листі МВФ.

Також юрисдикція суду має відповідати юрисдикції Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

На думку МВФ, законопроект створює юридичні можливості для додаткових затримок у створенні антикорупційного суду. "Створення та запуск Антикорупційного суду - ключове завдання в українському антикорупційному порядку денному... Однак у поточному вигляді закону про АКС ми не будемо готові його підтримати. МВФ готовий допомогти Адміністрації президента переглянути закон, щоби привести його у відповідність до зобов'язань української влади та рекомендацій Венеціанської комісії", - йдеться в документі.

Листа також надіслано низці українських високопоставлених осіб, зокрема прем'єр-міністру України Володимиру Гройсману та голові Верховної Ради України Андрію Парубію.

Як повідомлялося, 22 грудня 2017 року у Верховній Раді було зареєстровано внесений президентом України Петром Порошенком законопроект "Про Вищий антикорупційний суд". 26 грудня його текст оприлюднено на сайті парламенту.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ