Економіка

"Нафтогаз" виграв арбітраж проти "Газпрому" за контрактом на поставку газу за всіма спірними питаннями

НАК "Нафтогаз України" заявляє про перемогу в Стокгольмському арбітражі з російським "Газпромом" за контрактом на поставку газу за всіма спірними питаннями.

Про це агентству "Інтерфакс-Україна" заявили в компанії після отримання в п'ятницю остаточного рішення Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма.

За даними НАК, зокрема, арбітраж повністю відхилив вимоги "Газпрому" за положенням "бери або плати" на $56 млрд у 2012-2017 рр. Ця частина спору була найбільшою за грошовими вимогами сторін.

Нафтогаз виграв арбітраж проти Газпрому за контрактом на поставку газу за всіма спірними питаннями. Суд повністю відхилив вимоги Газпрому за положенням «бери або плати» на суму 56 млрд дол. за 2009-2017 pic.twitter.com/XfiNrC44sy

— Нафтогаз України (@NaftogazUK) 22 декабря 2017 г.

У "Нафтогазі" також заявили про зниження майбутніх обов'язкових річних платежів більш ніж удесятеро відповідно до фактичних потреб компанії з імпорту газу. З урахуванням того, що перша редакція контракту передбачала річний обсяг покупки НАКом 52 млрд куб. м газу, у рішенні арбітражу цей поріг знижено до 5 млрд куб. м газу.

Крім того, арбітраж переглянув формулу контрактної ціни з урахуванням ринкових умов. "Арбітражний суд визнав недійсними кабальні положення контракту, привівши його у відповідність до ринкових європейських стандартів", - наголосили в НАК.

За розрахунками компанії, завдяки перегляду контрактної ціни "Нафтогаз" зекономив $1,8 млрд на придбаному у російської компанії в 2014-2015 рр. газі.

Арбітраж також знизив ціну газу для НАК, придбаного у "Газпрому" у другому кварталі 2014 року, на 27,4% - до $352 з $485 за 1 тис. куб. м.

Загалом позитивний ефект від рішень арбітражу "Нафтогаз" оцінює більш ніж у $75 млрд за весь термін дії контракту на поставку газу.

Як повідомлялося, "Нафтогаз" і "Газпром" в червні 2014 року ініціювали арбітраж щодо перегляду та виконання контракту на купівлю-продаж природного газу, а 31 травня 2017 року одержали окреме рішення трибуналу.

Зокрема, Стокгольмський трибунал повністю відхилив вимогу "Газпрому" про стягнення з НАК коштів на підставі положенні "бери або плати" і визнав це положення недійсним з дати укладення контракту.

Крім того, повністю було скасовано заборону на реекспорт Україною газу.

Арбітраж також визнав вимогу "Нафтогазу" про перегляд контрактної ціни з урахуванням ринкових умов, зобов'язавши сторони шляхом переговорів визначити формулу ціни на газ, що має застосовуватися до поставок, починаючи з 27 квітня 2014 року, а також обсяг газу, що постачатиметься. За даними НАК, формулу ціни буде кардинально переглянуто, вона має залежати не від цін на нафтопродукти (газойль і мазут - ІФ), а від ціни газу на ринку. Досягти угоди за формулою і обсягами боку так і не змогли, тому остаточне рішення ухвалено судом самостійно.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ