Економіка

Порошенко затвердив зміни до Бюджетного кодексу щодо підвищення пенсій

Президент України Петро Порошенко підписав закон №2150-VIII "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо підвищення пенсій", який парламент прийняв за основу і в цілому 3 жовтня.

Як повідомляється на офіційному сайті глави держави в понеділок, закон уточнює перелік витрат, що здійснюються на соціальний захист і соціальне забезпечення громадян із державного бюджету України та місцевих бюджетів.

Цей закон системно пов'язаний із законом №2148-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій", реалізація його норм дасть змогу визначити джерела фінансового забезпечення окремих соціальних виплат і розмежувати зазначені видатки між бюджетами. Закони №2150-VIII і №2148-VIII набувають чинності одночасно.

Як повідомлялося, 3 жовтня Верховна Рада 255 голосами підтримала відповідний законопроект №6617 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо підвищення пенсій", який уточнює перелік видатків із держбюджету на соцзахист і соцзабезпечення.

Згідно з документом, із держбюджету здійснюються видатки на компенсацію дефіциту коштів Пенсійного фонду України для фінансування виплати пенсій у солідарній системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування (перевищення видатків над доходами, зокрема з урахуванням резерву коштів Пенсійного фонду України).

Із місцевих бюджетів виділяються гроші на держпрограми соцзахисту, зокрема на державну соцдопомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю, в т. ч. допомога на догляд, щомісячні компенсаційні виплати непрацюючій працездатній особі, яка доглядає за інвалідом 1-ї групи, а також за особою, яка досягла 80-річного віку. З місцевого бюджету також виділяються кошти на тимчасову державну соцдопомогу непрацюючому, котрий досяг загального пенсійного віку, але не отримав права на пенсійну виплату.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ