Економіка

Новорічний стіл українців за рік подорожчав на 10% - до 3980 грн - науковці

В Україні у 2026 році вартість новорічного столу для сім’ї з чотирьох осіб становитиме близько 3980 грн, що дорожче на 10%, ніж торік, повідомив Національний науковий центр Інституту аграрної економіки.

Науковці нагадали, що новорічне меню українців традиційно складається з салатів, м’ясних і рибних продуктів, овочів, фруктів, хлібобулочних і кондитерських виробів, напоїв тощо. Зокрема, салат "Олів’є" (3 кг продуктів традиційної рецептури) обійдеться у 406,87 грн, що на 5,8% більше, ніж при святкуванні Нового року у 2025 році. Найдорожчим інгредієнтом страви традиційно залишається ковбаса – 180 грн за 0,5 кг (зростання цін на 12,5% у залежності від виробника). Ціна картоплі знизилась на 57,6% порівняно з минулим роком, тож за 580 г доведеться заплатити 8,50 грн, за дві морквини – 3,18 грн (- 62,3%), а за дві цибулини – у 1,75 грн (- 58%). Решта складників цього салату навпаки здорожчали: 6 яєць курячих (360 г) коштують 49,08 грн (+4,8%), зелений горошок – 62,50 грн за 0,5 кг (+11,5%), консервовані огірки – 43,92 грн за 200 г (+14,9%). Заправити салат майонезом (350 г) обійдеться у 57,99 грн (+14,3%).

За рахунок значного здешевлення овочів у поточному році вартість салату "Оселедець під шубою" (1,5 кг продуктів) становить 174,83 грн, що лише на 4% перевищить торішній показник. Левову частку вартості традиційного салату складе філе оселедця – 135 грн за 0,5 кг (+13,4%). Майонез (180 г) обійдеться у 29,82 грн. За дві картоплини (280 г) потрібно заплатити 4,10 грн (-57,6%), одну морквину (190 г) – 2,16 грн (-62,3%), один буряк (250 г) – 2,46 грн (-49,4%), одну цибулину (170 г) – 1,29 грн (-58%).

Витрати на м’ясні продукти зросли за рік на 23%. За 350 г сирокопченої ковбаси "Брауншвейгська" заплатимо 410 грн (на 22% більше проти цін 2024 року), за пів кіло бекону запеченого – 276 грн (+11%), кілограм битка зі свинини (свіжого) – 339 грн (+15%).

Станом на кінець поточного року м’ясо птиці хоч і найбільше здорожчало, однак залишається найдешевшим поміж видів м'яса. За 1 кг філе курячого свіжого доведеться заплатити, в середньому, 244 грн (зростання ціни на 40%). Загалом, вартість 2,8 кг м’ясних продуктів на новорічному столі складе 1269 грн.

Традиційний для українського столу оселедець (0,5 кг філе) обійдеться у 135 грн. Молочні продукти цього року також додали у ціні. Так, за твердий сир (300 г) заплатимо 176 грн (+19%), а пачка масла вершкового (200 г) – 118 грн (+14%).

Вартість овочів на новорічному столі складе, в середньому, 473 грн – на 5% менше вартості минулого року. Картопля (2 кг) коштуватиме цього року 29 грн (-58%), гриби печериці (1 кг) – 140 грн (-11%), перець солодкий (0,5 кг) – 128 грн (+29%), огірки свіжі (0,5 кг) – 49 грн (-11%), помідори свіжі (1 кг) – 127 грн (+6%).

Фрукти на святковому столі обійдуться у 200 грн (зниження вартості на 22%). За 2 кг мандаринів сплатимо 116 грн, 1 кг бананів обійдеться, в середньому, 62 грн, 1 лимон (200 г) – 22 грн.

Батон білого хліба коштуватиме 35 грн (+25%). Шоколадні цукерки – у середньому 326 грн за 1 кг (+16%).

Пляшка шампанського "Артемівське" (0,75 л) обійдеться у 239 грн або за бренді "Шабо" (0,5 л) 278 грн, що на 14% та 6% дорожче, ніж торік. Безалкогольні напої на новорічному столі обійдуться у 149 грн.

Сім’ям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити ще близько 813 грн. У залежності від виробника банка червоної ікри (100 г) обійдеться в середньому у 469 грн, а 180 г червоної риби – у 344 грн. Відтак вартість новорічного столу з делікатесами складе 4793 грн (+10,6%).

Науковці пояснили зростання вартості новорічного столу наслідками воєнних дій, зокрема, значними втратами економіки й домогосподарств, скороченням виробництва, дефіцитом і подорожчанням пального, а також логістичними ускладненнями та загальною невизначеністю. На тлі повномасштабного вторгнення додатковими чинниками подорожчання продуктів цього року стали зростання тарифів на електроенергію та цін на енергоносії. Водночас рекордні врожаї овочів дали змогу частково стримати зростання цін для споживачів.

"Зростання порівняно з минулим роком вартості новорічного столу-2026 на 10,7% свідчить про збільшення витрат українців на продукти харчування, що особливо відчутно на тлі економічних труднощів та зниження доходів населення. А відтак, більшість українців змушені будуть економити на традиційному наборі продуктів харчування", – резюмували в Інституті аграрної економіки.

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ