Колонки

Міноборони. Основні плани на 2022 рік

Олексій Резніков, Міністр оборони України

У п‘ятницю я розповів про те, чого нам з командою вдалося досягти за ці 100 днів. Викликів було багато, попереду - ще більше. Тож, тепер хочу перейти до конкретних напрямів роботи, які ми визначили на 2022 рік.

Вони збудовані на основі 5 стратегічних цілей розвитку сил оборони, визначених у Стратегічному оборонному бюлетені.

Перша ціль – це забезпечення ефективного оборонного менеджменту. Цей напрям включатиме:

В особливому фокусі перебуває цифрова трансформація сектору оборони, зокрема:

Друга ціль – це формування якісного людського капіталу. Зокрема, забезпечення переходу до професійної армії та створення необхідного резерву. Цей блок включатиме:

Третя ціль. Забезпечення високого рівня боєздатності за рахунок переозброєння та розвитку військової техніки включатиме:

Стратегічна ціль 4 - це вдосконалення військової інфраструктури, логістики, резервів тощо.

Перший етап за цим напрямом - будівництво 2 військових баз (у Маріуполі та Береговому на Закарпатті) і 2 військово-морських баз – в Бердянську та Очакові, розвиток інфраструктури закладів охорони здоров’я ЗСУ, вирішення проблеми арсеналів, та інше.

Зараз ми отримали додатковий імпульс, який, з одного боку, стосується розгортання Сил територіальної оборони Збройних Сил України. Це 176 військових частин у 155 локаціях. Ця робота триває цілодобово.

З іншого боку, це системна ініціатива Президента України Володимира Зеленського протягом чотирьох років збільшити чисельність Збройних Сил на 100 тис. осіб, яка має бути реалізована через ухвалення відповідного закону Верховною Радою України. Ми будемо готові розпочати практичну роботу негайно після відповідних рішень Парламенту та Уряду.

П’ята стратегічна ціль - інтеграція оперативних (бойових та спеціальних) спроможностей сил оборони, досягнення фактичного рівня відповідності до вимог НАТО. Вона включатиме:

Ми розглядаємо цей план як фундамент і як стартовий етап перетворень, які за 5-7 років мають забезпечити Україні якісно вищі спроможності у сфері оборони. Щоб наша держава з опорою на свій народ і свою економіку могла дати відсіч будь-якому агресору.

Проілюструю на прикладі Указу Президента від 1 лютого 2022.

Ми з командою сприймаємо його як свідчення підтримки нашого бачення реформ сектору оборони з горизонтом дій на 4 роки для вирішення тих завдань, які визначає Президент. Це само по собі є результатом. Але ми сприймаємо це як кредит довіри і шанс для країни, який треба реалізувати.

Даний Указ концентрує зусилля Парламенту, Уряду, Міністерства оборони на підготовці та реалізації рішень, які забезпечать:

У оборонного сектору буде більше можливостей. Протягом року ми повинні максимально оптимізувати усі процеси, позбутися того, що гальмує. Запустити кадрову реформу. Запустити процес ліквідації черги на квартири. Перейти до моделі всеохоплюючої оборони. Надати поштовх нашому ОПК.

Щоб армія стала драйвером модернізації всієї країни.

Впевнений, що за такого підходу нам буде простіше залучати допомогу на пріоритетні напрями і формувати союзи.

Україна стане донором безпеки для всієї Європи. Це вже багато хто розуміє.

Отже, план сформовано, завдання визначені. Я не буду давати прогнозів і обіцянок.

Краще звітуватиму результатами.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ