15:59 07.01.2022

Автор ГАННА МАЛЯР

Досягнення 2021 року в оборонній сфері

5 хв читати
Досягнення 2021 року в оборонній сфері

 

 Ганна Маляр, заступник міністра оборони України 


У році, що минає відбулося чимало подій, які відіграють ключове значення у подальшому розвитку національного війська. Так, 2021 рік був непростий через триваючу восьмий рік агресією Російської Федерації. Разом з тим, Збройні Сили України протягом 2021р. активно набували бойових та оперативних спроможностей. Головне досягнення року – це сильна й загартована війною армія, професійно підготовлені військовослужбовці. За цим стоїть потужна робота Міністерства Оборони України, Збройних Сил України та рішення Президента України, Парламенту, Кабінету Міністрів, РНБО.

Зокрема, у 2021 р. прийнято рекордний бюджет для потреб ЗСУ - 133 мільярди гривень. Так, це менше потреб армії воюючої держави, але це найбільший бюджет за 30 років – і це, справді, досягнення.

Для порівняння з бюджетом попереднього року кілька прикладів:

-99,887 мільярда гривень виділять у 2022 (у 2021 році було 88,14 млрд) на забезпечення діяльності Збройних Сил України;

-28,438 мільярда гривень у 2022(у 2021 році було 22,7 мільярда)  піде на розвиток, закупівлю, модернізацію та ремонт озброєння, військової техніки, засобів та обладнання. Це, вважаю, значним досягненням, адже чим більше якісного озброєння – тим менше у  Кремля спокус зазіхати на нашу безпеку;

Українські військові цьогоріч отримали понад три тисячі зразків озброєння та техніки

Цього року, завдяки постачанню нового та модернізованого озброєння та військової техніки,  українська армія стала ще міцнішою Якщо говорити мовою цифр, то Збройні Сили України отримали більше 3 тисяч основних зразків озброєння та військової техніки, 2 тисячі одиниць ракет, боєприпасів та засобів ураження різного призначення, а також  3,6 млн артилерійських пострілів та пострілів для гранатометів та інше озброєння та боєприпаси.

Одне з досягнень 2021 – це вихід на принципово інший рівень міжнародного співробітництва в оборонній сфері

Протягом цього року стало остаточно зрозуміло, що тактика «аби не дратувати Путіна чи Російську Федерацію» - не працює. Так само стало зрозуміло, що агресивні амбіції Російської Федерації становлять загрозу не лише для України, але й для країн Заходу. Україна – це щит Європи. Тож, попри активну протидію Російської Федерації, Україну все більше і ефективніше підтримують західні партнери. Ця підтримка є дуже відчутною та ефективною. Приміром, між Україною та Туреччиною було підписано угоди про передачу технологій та виробництво протичовнових корветів типу ADA й ударних безпілотних авіаційних комплексів типу BAYRAKTAR для потреб Військово-Морських Сил України.

Цього року, Військово-Морські Сили України вже отримали перший розвідувально-ударний безпілотний комплекс Bayraktar TB2 від турецької оборонної компанії Baykar Defence. Безпілотний комплекс застосовується з метою підвищення безпеки у Чорноморській та Азовській операційній зоні.

Ще однією важливою подією для укріплення обороноздатності України на морі є будівництво корвета типу ADA. Нагадаю, у квітні цього року у Туреччині розпочалось будівництво цього корабля для потреб вітчизняного флоту. Наразі вже готово більше ніж 70% корпусу корабля.

Сполучені Штати Америки — наш стратегічний партнер, який послідовно та наполегливо вживає усіх можливих заходів для підтримки суверенітету і незалежності нашої держави. Вважаю, що допомога з боку США — вагомий фактор у протидії агресії Російської Федерації проти України. Цього року ВМС України передано ще два патрульні катери «Айленд» на додаток до вже прийнятих до бойового складу національного військового флоту катерів «Старобільськ» і «Слов’янськ». Третій катер цього типу також готують до передачі в Україну. Це є свідченням потужної підтримки з боку наших американських партнерів.

Підписано Меморандум про реалізацію проєктів морського партнерства між консорціумом промисловості Сполученого Королівства та ВМС України

Що передбачає цей Меморандум? Це передача не лише 2 протимінних кораблів – тральщиків класу Sandown, які наразі перебувають у складі Королівського флоту Великої Британії, а й спільне проєктування та будівництво військових кораблів, зокрема 8 ракетних катерів, в Україні та Великій Британії, та будівництво двох баз ВМС України на Азовському та Чорному морях.

Досягнуті домовленості – це ще один крок у розвитку двостороннього співробітництва між Україною та Сполученим Королівством задля розбудови спроможностей українського флоту у Чорному та Азовському морях.

 

Розбудова об’єктів інфраструктури для ЗСУ – у цій сфері ми так само не стоїмо на місці

У цьому ключі – важливим здобутком є завершення зведення першої черги нового табірного містечка на території Міжвидового центру підготовки військових частин та підрозділів оперативного командування «Південь» Сухопутних військ ЗСУ. Це надсучасна база з автономною інфраструктурою, створена за новими підходами з урахуванням іноземного досвіду, є унікальною в своєму роді.

Табірне містечко складається з 11 казарм. Зведено 10 будівель (чоловічі казарми) на 240 чоловіків кожна, ще одна спеціально призначена для 120 жінок-військовослужбовців. Містечко має автономне водопостачання з власних свердловин. Вода проходить через систему очищення, встановлену на території бази.

Містечко має їдальню, контрольно-пропускний пункт, котельню, стройовий плац, спортмайданчик з тренажерами, два волейбольні майданчики та два футбольні поля зі штучним покриттям. Територія огороджена та забезпечена відеонаглядом. Тобто, тут створено усі необхідні умови для повноцінної підготовки та належного відпочинку особового складу.

У Бердянську та Очакові створюються військово-морські бази, а у порту Південний буде дислокуватися дивізіон патрульних катерів типу «Айленд». Нарешті для потреб ВМС України, які після передислокації з тимчасово окупованого Криму, буде створено необхідну берегову інфраструктуру, що в перспективі, я переконана, значно посилить військово-морські спроможності України.

Наразі у Бердянську, на Азовському морю, розпочалось будівництво нової військово-морської бази. Не дочікуючись кредитних коштів, Міністерство оборони почало будувати адміністративні будівлі для розміщення особового складу. Також отримано майже 27 гектарів для будівництва головної військово-морської бази біля Очакова.

Цього року також є досягнення й у сфері вітчизняних розробок техніки для Збройних Сил України

 Зокрема, розпочато будівництво трьох літаків Ан 178

Ще наприкінці грудня 2020 року завод «Антонов», завдяки підтримці Президента України, отримав державне замовлення на будівництво трьох літаків. 28 грудня 2021 року сталася визначна подія в історії Збройних Сил України. ДП «Антонов» продемонструвало перший військово-транспортний літак проєкту Ан-178-100Р, який готовий до льотних сертифікаційних випробувань.

Ан-178-100Р — літак нового покоління, який створено на базі сучасних світових інформаційних технологій. Він оснащений сотнями електронних обчислювачів, що дозволяють інтегрувати всі системи та датчики літака, автоматизувати контроль їхньої працездатності та оптимізувати керування.

Вперше за часи Незалежності, наш флот отримає перший серійний дивізіон протикорабельних комплексів «Нептун». Планується, що навесні він буде повністю готовий і включений до складу ВМС ЗС України,

Завдяки тому, що на 2022 збільшено оборонний бюджет, Міністерство оборони отримає можливість вести роботу над створенням вітчизняного ракетного щита.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА