Колонки

Подорожуй екологічно

Костянтин Яловий, український політик, громадський діяч. Ініціатор створення Екологічної стратегії Києва

 

Як сумістити гарний відпочинок за містом з користю для довкілля

Влітку усі ми прагнемо хоч на деякий час залишити шумні загазовані міста, аби з’єднатися з природою та насолодитися її щедрими дарами. Це додає енергії, позитиву і наповнює новим сенсом наше життя. Але ось довкіллю після таких сезонних міграцій часто доводиться довго відновлюватись. Витоптані галявини, захаращенні сміттям ліси та поля, розлякані тварини, понівечені рослини – це лише частина наслідків літнього відпочинку людей.

То чи можливий взагалі eco-friendly релакс на природі і як цього досягти?

Треба просто дотримуватися простих універсальних правил, які не обтяжують людину, але надійно захищають природу від стороннього втручання.

По-перше, розпалюючи вогонь, уважно слідкуйте, аби він не вийшов з-під контролю і не наробив лиха. А найкраще взагалі відмовтесь від такого бонусу під час пікніків, бо пожежа може охопити сотні гектарів, знищивши усю екосистему.

По-друге, не залишайте після себе непотребу, в тому числі пластик, банки, предмети гігієни. Немає жодної проблеми в тому, аби довезти своє сміття до найближчого контейнера і тим самим зробити відразу дві добрі справи – захистити природу від забруднення і дати можливість іншим людям відпочити на тому ж місці.

По-третє, подбайте про чистоту водойм, які знаходяться поряд – річок, озер чи ставків. Неприпустимо зливати якісь відходи у воду, або ж викидати туди сміття. Через такі дії водойма перетворюється на справжню клоаку, по її течії утворюються сміттєві затори, а риба гине.

По-четверте, не знищуйте рослинність. Вирубуючи дерева чи кущі на багаття, ви тим самим підточуєте сили природи до самовідтворення, перетворюючи зелену зону на пустку. А якщо хочете розмістити намет, то робіть це на вільному місці, аби не витоптати рослини.

По-п’яте, не турбуйте тварин, птахів та комах. Гнізда та мурашники повинні залишитися в такій же цілості, як і до вашого приїзду на відпочинок. Оскільки значний шум лякає тварин та зганяє їх з облюбованих місць, то намагайтеся не порушувати природню тишу, тим більше, що саме вона додає додаткової привабливості відпочинку за містом.

А якщо ви бажаєте здійснити цікаву мандрівку у форматі eco-friendly, то для цього теж є усі можливості. В світі все більшої популярності набуває так званий екологічний туризм. Він спрямований на те, аби підтримати і зберегти екологічні ресурси території.

Екотуризм потребує високої культури поводження в природньому середовищі. Мандрівник робить усе можливе, щоб якомога менше впливати на довкілля. Більше того, долаючи свій шлях, він як волонтер-еколог допомагає усунути потенційні загрози. Наприклад, розчищає сухостій для уникнення пожежі, прибирає сміття, які залишили інші, прокладає екостежки і наносить їх на мапу.  Екотурист відрізняється від звичайного туриста ще й тим, що прагне не стільки розваг, скільки нових знань. Він досліджує птахів та тварин, вивчає рослини. І найголовніше – ставиться до усього цього багатства надзвичайно відповідально.

В Україні достатньо локацій для екологічного туризму. Це не лише Карпати, але й заповідник Асканія Нова, подільські Товтри, Дністровський каньйон, Полісся, заповідники Подніпров’я та багато інших.

Тож подорожуйте в будь яку точку нашої великої країни, але робіть це екологічно. І тоді наша багата та неймовірна природа обов’язково вам віддячить.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ