Колонки

Дія City об'єднає індустрію у вирішенні проблеми реформування IT-освіти

Олександр Борняков, заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT

 

Вітчизняні виші сьогодні не задовольняють потреби ринку в IT-фахівцях. Головна причина – це відставання нашої освітньої системи від глобальної динаміки та головних трендів.

Першою причиною цього є застарілі підходи до формування освітніх програм. IT-галузь є дуже динамічною сферою, де технології змінюються та трансформуються кожні 2-3 роки. І ті самі 2-3 роки віднімає формування та затвердження освітньої програми. Тому очевидно, що для IT-освіти цей підхід треба змінювати.

Другою причиною відставання є надмірна регуляція діяльності вишів. Відсутність академічної свободи відлякує дійсно крутих спеціалістів, не дозволяє вишам самим визначати такі моделі навчання, що відповідали б актуальним потребам ринку. І, до речі, це проблема не тільки IT.

Сьогодні, без реформування IT-освіти, кардинально змінити ситуацію з підготовкою професійних кадрів для індустрії не можливо. Ми, в рамках Дія City, пропонуємо системний підхід до вирішення цього питання.  

Які основні проблеми IT-освіти?

Сьогодні бюрократична машина не може адекватно сформувати перелік затребуваних на ринку спеціальностей. А її інерція призводить до іноді кумедних викривлень. До прикладу, в українському класифікатору професій немає спеціальності data scientist, але є оператор вводу даних в електронно-обчислювальні машини. Тому класифікатор професій потрібно скасувати.

Друге - це академічна мобільність, до якої Україна тільки-но підійшла, але не реалізувала повністю. На мою думку, майбутнім IТ-спеціалістам точно не потрібно прив’язуватися до академічних груп. Оптимальним є рішення, коли студент має невеликий перелік обов’язкових предметів, а інші – обирає самостійно виходячи з власних потреб і уявлень про власне майбутнє.

Для оновлення вишів, які готують IT-спеціалстів, необхідно переосмислити модель фінансування. На даний момент держава не здатна повною мірою реагувати на виклики сучасності. Великі можливості є у приватного бізнесу, який, власне,і зацікавлений у висококваліфікованих спеціалістах і вже зараз чимало робить для розвитку освіти. Але для глобального реформування і цього замало.На мою думку, модель державної та приватної кооперації є оптимальною для IT-освіти. Саме ця модель закладена в проєкті Дія City.

 

Освіта в рамках Дія City

Хочу нагадати, що проєкт Дія City передбачає створення об'єднання резидентів, однією із основних функцій якого буде стимулювання розвитку IT-освіти. Це дозволить акумулювати ресурси галузі для суттєвого покращення якості підготовки кадрів.

При цьому хочу наголосити, що внески в об'єднання - це інвестиції у професіоналізм майбутніх кадрів. Для уникнення самої можливості зловживань або втручання держави у розподілення цих коштів Об’єднання самостійно вирішуватиме, в які освітні проекти вкладати кошти. 

Сьогодні деякі IT-компанії намагаються власними силами вирішити проблему підготовки майбутніх працівників шляхом створення з ВУЗами спільних освітніх платформ. Такий підхід не є системним і не може кардинально змінити ситуацію. Поясню: компанії зацікавлені у підготовці спеціалістів певного необхідного їм профілю. Вузька спеціалізація обмежує можливості студента у виборі місця роботи.   

Ми хочемо кардинально змінити ситуацію, запровадити системний підхід у реформуванні IT-освіти. Одним із елементів у такому підході може стати державно-приватне партнерство.

В результаті об’єднання зусиль держави та бізнесу у розвитку освіти, ми отримаємо цілу низку позитивних змін. Для IT-освіти - виші, необхідні їм кошти, викладачів-практиків, сучасні навчальні програми. IT-індустрія своєю чергою отримає висококваліфікованих спеціалістів, яких не потрібно перевчати.

Українські виші також зможуть співпрацювати з провідними освітніми установами, наприклад, зі Стенфордом, Берклі, МТІ. Наші спеціалісти будуть навчатись за топовими міжнародними програмами. Переймаючи кращий світовий досвід підготовки IT-фахівців, адаптуючи сферу освіти до сучасних реалій, Україна отримає кадри, які будуть створювати достойну конкуренцію на світовому ринку.

Також хочу зазначити, що сучасна освіта не може бути локальною. Особливо в IT-галузі. Ми зацікавлені, аби запросити до навчання в Україну найталановитіших та здібних людей. Але ключове – потім втримати цих спеціалістів тут, створити такі умови, аби подальша міграція була нецікавою. Такі умови будуть створені, завдяки Дія City.

 

 

 

 

Реклама
Реклама

ОСТАННЄ