Колонки

"Укроборонпром" займатиметься приватизацією держмайна?

Вадим Гриб, представник акціонера, що володіє 40,0753% ВАТ "Меридіан" ім. С.П. Корольова

 

Нещодавно державний концерн "Укроборонпром" на черговому засіданні наглядової ради підприємства "Меридіан" ініціював питання прийняття нового положення про реалізацію непрофільних активів. Суть питання зводиться до того, щоб дозволити підприємствам, які входять в концерн, самостійно продавати майно, яке не задіяне в основному виробництві. На нашому підприємстві (а це типова ситуація в підприємствах концерну) близько 10% території задіяно у виробництві, а решта здається в комерційну оренду. Згадується Заступник Генерального директора з трансформації Роман Бондар в одному зі своїх інтерв'ю називав якісь космічні цифри незадіяних площ по всьому концерну. Він підкреслив, що "загальна площа земельних ділянок в користуванні підприємств концерну складає 5,5 тис. гектарів, площа нерухомості - 11,3 млн кв. м. Тобто, концерн перевантажений зайвим майном, що створює додатковий тягар і негативний вплив на фінансові результати, і саме тому в Концерні розпочато другий етап реформи - реструктуризації та оздоровлення цих активів ".

Тепер за новим проєктом закону №3822 передбачається, що самі підприємства, де повністю підконтрольний менеджмент керівництву "Укроборонпрому", визначатимуть, що продавати, а що ні. А це, нагадаю, державне майно, яке раніше продавалося виключно ФДМУ, як спеціалізованим органом, який повинен забезпечити рівні права для потенційних покупців. Тобто тепер по суті "Укроборонпром" опікуватиметься приватизацією державного майна. Правда, весь час звучить як мантра "Прозоро", але ті, хто стикався з роботою даної системи, знають, що і там є багато нюансів. Насправді питання не в торгівельному майданчику, а в стратегії.

Наприклад, по нашому підприємству, я зустрічався і з Абрамавічусом і його заступниками, (майже всіма, а їх десять) і просив відповісти на одне питання: "Яка стратегія розвитку нашого підприємства з їх точки зору?". На нашу думку, є всього три варіанти цивілізованого розвитку. Це розвивати компанію, приватизувати компанію і поділити активи. Ми написали купу листів з проханням визначитися зі стратегією й досі відповіді так і не отримали. Хоча керівники "Укроборонпрому" запевняють, що визначилися по кожному підприємству. Виходячи з нашого досвіду спілкування, це не відповідає дійсності!

При цьому вони намагаються замкнути на себе всі функції Фонду держмайна з продажу активів незадіяних в основному виробництві, а далі самостійно розпоряджатися отриманими коштами. Адже завжди була боротьба за потоки! Ну і інвестбанкірів, які стали державними управлінцями, звичайно не є винятком. Але вони йдуть далі і в проекті закону передбачається, що гроші і активи можна перекидати між підприємствами, а держзамовлення (виграні на тендері, як я припускаю) можна передавати іншим підприємствам, субпідрядникам. Можливо, я думаю про погане, але саме такі схеми і призводять до тотальної корупції. Весь менеджмент залежний і ті хто незгоден зі стратегією керівництва "Укроборонпрому" будуть звільнені. Хіба це не так?

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ