Колонки

На шляху до НАТО: як Мінекономки тримає стратегічний курс

Світлана Панаіотіді, заступниця міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України 

 

Мінекономіки використовує всі можливі інструменти співпраці з НАТО для винайдення ефективних рішень питань економічної безпеки, та, насамперед реформування оборонної промисловості.

Це і організація та проведення спільних із НАТО семінарів із розвитку ОПК, у рамках яких ми відкриваємо дискусійні платформи для експертів зазначеної сфери; і учать у роботі груп/підгруп Конференції національних директорів з озброєння; і ведення окремої секції “Оборонна політика: економічні та промислові аспекти” в Спільній робочій групі Україна-НАТО з оборонно-технічного співробітництва.

Наші цілі та прагнення, направлені на євроатлантичну інтеграцію, узагальнює унікальний стратегічний документ – Річна національна програма під егідою Комісії Україна-НАТО.

Важливо, що останніми роками Програма розробляється за допомогою технології “Управління, орієнтоване на результат” (Results Based Management), що використовується в державах-членах НАТО. Тобто, ми закладаємо в Програму реальні цілі та заходи, які прагнемо виконати та реалізувати задля успішного реформування країни та, звісно, отримання Плану дій щодо членства в НАТО.

Річну національну програму (РНП) помилково називають "програмою співпраці з НАТО", що є некоректним, оскільки це суто наш, український документ: РНП – наша національна мапа реформ, яка включає політичні та економічні питання; ресурсні питання; питання безпеки; правові питання і, звісно, оборонні та військові питання. Цікавим є те, що РНП своєю структурою нагадує План дій щодо членства в НАТО (ПДЧ), який ми так прагнемо отримати.

Після затвердження РНП-2020, командою Мінекономіки вже розробляє план заходів щодо її виконання в Міністерстві.

Такий підхід ще раз підкреслює серйозні наміри Міністерства щодо реалізації стратегічного курсу держави, закріпленого в Конституції.

Прийнято вважати, що якщо мова йде про НАТО – то це суто військові питання, це не зовсім некоректно. Організація Північноатлантичного Договору звертає увагу на всі аспекти, що можуть вплинути на безпекову ситуацію. Тому і РНП-2020, як і попередні річні національні програми, є всеохоплюючою та включає як політичні, військові, та економічні питання, але також і соціальні.

Мінекономіки цього року є відповідальним виконавцем та співвиконавцем заходів економічного блоку програми, спрямованих на формування:

 ринкової економіки для забезпечення сталого розвитку держави (сприятливий бізнес-клімат; стійка, безпечна та ефективна система енергозабезпечення задовольняє потреби населення і бізнесу для сталого розвитку економіки та суспільства);

сучасної, конкурентоспроможної науки, інтегрованої у світовий науковий простір та Європейський дослідницький простір, мінімізації негативного впливу на навколишнє природне середовище, у тому числі окремі заходи, спрямовані на  формування системи критичної інфраструктури забезпечує безпеку населення та держави та забезпечення національної стійкості.

Блок оборонки теж потужно представлений в РНП-2020. Так, за Міністерством закріплені такі завдання:

актуалізація довгострокових та середньострокових програмно-планових документів за результатами проведення огляду ОПК;

здійснення технічного переоснащення та реконструкції виробничих потужностей підприємств ОПК для виготовлення продукції оборонного призначення;

урегулювання на законодавчому рівні питання щодо залучення іноземних інвестицій в оборонно-промисловий комплекс України;

визначення основних принципів державної політики та правових засад військово-технічного співробітництва, у тому числі з державами – партнерами;

застосування досвіду, отриманого у рамках здійснення заходів оборонно-технічного співробітництва з НАТО, під час виконання відповідних науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт, а також проектів щодо розробки та модернізації засобів протидії технічним розвідкам і зразкам високоточної зброї Російської Федерації.

Нашим головним завданням сьогодні є трансформація оборонної промисловості та, відповідно, оборонно-безпекового сектору, відповідно до кращих зразків та практик провідних європейських країн та країн-членів НАТО,  у  т.ч. шляхом впровадження передових міжнародних та європейських стандартів, передусім –  стандартів НАТО.

Наша мета – створити умови для виведення ОПК на якісно новий рівень виробництва озброєння та військової техніки для забезпечення потреб Збройних Сил України.

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ