Колонки

Аграрні розписки допомогли залучити понад 1 мільярд доларів США фінансування та створити нові можливості для сільгоспвиробників

Лія Сорока, керівник програми IFC "Розвиток фінансування аграрного сектору у Східній Європі та Центральній Азії"

Аграрні розписки - це простий та ефективний фінансовий інструмент, який дає можливість фермерам використовувати свій майбутній врожай як заставу при отриманні фінансування на придбання виробничих ресурсів, таких як насіння та добрива. За кілька останніх років в Україні понад 2000 фермерів видали 4000 аграрних розписок, і отримали фінансування на загальну суму понад 1 мільярд доларів США. Для країни, в якій аграрний сектор є одним з головних рушіїв економіки та найбільшим роботодавцем, це має величезне значення.

Лише п'ять років тому більшість українських фермерів навіть не знали про існування такого інструменту. Не маючи застави, вони не могли отримати фінансування, якого відчайдушно потребували для своєї господарської діяльності. У 2012 році для вирішення цього питання було прийнято Закон України «Про аграрні розписки», але через низький рівень обізнаності про цей інструмент та недостатньо розвинуте інституційне середовище українські фермери та кредитори його не використовували.

У 2015 році IFC у партнерстві з Державним секретаріатом з економічних питань Швейцарії (SECO) розпочала п'ятирічний проект, спрямований на впровадження передсезонного фінансування  для аграріїв. IFC вже мала досвід допомоги в реалізації програми аграрних розписок у Бразилії, і могла використати висновки з попередньої роботи для підвищення рівня поінформованості серед українських фермерів та кредиторів.

Проект, основною складовою якого були інформаційна кампанія та тренінги, також передбачав роботу з партнерами з уряду, такими як Міністерство аграрної політики та продовольства та Міністерство юстиції, над розробкою та запуском єдиного, загальнодоступного публічного електронного реєстру аграрних розписок та створенням ефективного нормативного середовища, наприклад, процедур прискореного позасудового примусового виконання, щоб захистити права кредиторів. Завдяки такій правовій підтримці кредитори отримали впевненість у використанні цього інструменту для кредитування сільгоспвиробників.

Завдяки проекту використання аграрних розписок зросло в багато разів. Ось кілька причин, з яких проект став настільки успішним:

 

Кількість аграрних розписок істотно збільшилась після того, як у 2019 році Національним банком України були введені нові норми валютного регулювання. За новими правилами стало можливо купувати іноземну валюту для погашення зобов’язань за аграрними розписками, виданими нерезидентам. Це означало, що навіть найменші українські фермери могли отримати доступ до дешевшого фінансування за межами країни, а таким привілеєм до цього користувалися лише дуже великі сільгоспвиробники. Відповідно до нових правил, навіть фермери, які мають у обробітку близько 100 га, вправі видавати аграрні розписки, щоб залучити іноземний капітал для придбання високоякісних виробничих ресурсів, обладнання та техніки для підвищення врожайності та рентабельності, а також укладати прямі контракти на поставку зерна з іноземними покупцями. Всього за рік українські фермери оформили 21 міжнародну аграрну розписку та отримали 7 мільйонів доларів на фінансування оборотних коштів.

Взаємодія з фермерами, фінансовими установами та постачальниками ресурсів під час реалізації проекту допомогла зібрати цінний зворотній зв’язок про те, як можна було б покращити аграрні розписки, як зробити так, що інструмент можна було отримувати швидше, а реєструвати дешевше. Зміни, спрямовані на це, були закладені в новий проект Закону «Про аграрні розписки» - внесений до Парламенту в квітні, - який дає змогу трансформувати аграрні розписки в електронний документ. Це означає, що боржники можуть ставити електронні підписи та здійснювати транзакції через свої особисті облікові записи в Інтернеті.

Новий законопроект також визнає аграрні розписки цінними паперами, які можуть обертатись на біржі. Закон також розширить аграрні розписки на нові ланцюги вартості, включаючи виробництво тваринницької продукції та первинну переробку сільськогосподарської продукції, покращить доступ до фінансування для сільськогосподарських кооперативів, підсилить права кредиторів, а також створить можливості рефінансування для кредиторів.

Коли Україна відкриє свій ринок землі в наступному році, фермерам буде потрібно більше фінансування на оборотні кошти для вирощення сільськогосподарської продукції. Кредиторам також знадобляться нові інструменти, щоб задовольнити підвищений попит на фінансування від фермерів. Корисно поглянути на досвід Бразилії, де створення вторинного ринку аграрних розписок через сек'юритизацію прав вимоги за аграрними розписками створило додаткову ліквідність в аграрному секторі. У Бразилії цей крок збільшив доступне фінансування для фермерів з 3 мільярдів до 17 мільярдів доларів на рік. Зараз IFC досліджує, як розвиток ринків капіталу в Україні може забезпечити аграрному сектору нове фінансування. Це може бути наступним кроком у намаганнях IFC допомогти Україні повністю реалізувати її аграрний потенціал та прискорити економічне зростання.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ