15:42 16.05.2024

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, "Фавбет Тек"

2 хв читати
Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, "Фавбет Тек"

Перший віцепрем'єр-міністр - міністр економіки Юлія Свириденко після публікації в ЗМІ скасувала наказ про бронювання військовозобов'язаних за ТОВ "Гловоапп Україна" (Glovo), ТОВ "Фавбет Тек" (Favbet Tech), ДП "ССМ", ТОВ "Віза Україна" (Visa), ТОВ "Агрі Чейн" і ТОВ "Корт".

"З огляду на суспільний резонанс, я скасовую наказ про бронювання і будемо розбиратися в ситуації та аналізувати рішення по кожній компанії окремо", - написала в четвер на фейсбук-сторінці Свириденко, яка наразі перебуває з візитом у Чилі.

За її словами, ця ситуація стала додатковим аргументом, щоб прискорити роботу над оновленням постанови Кабінету Міністрів №76 від 2023 року, "щоб вона відповідала вимогам часу і потребам бізнесу".

Свириденко уточнила, що зазначені компанії звернулися до профільного Міністерства цифрової трансформації, яке визнало їх критично важливими на підставі трьох із семи критеріїв: відсутність заборгованості з ЄСВ, рівень зарплати і те, що вони є резидентами "Дія.Сіті", після чого відправило списки військовозобов'язаних до Генштабу для перевірки, а Мінекономіки вже видало наказ на основі рішення Генштабу.

"Ми розуміємо, що бронювання фахівців - законне право бізнесу і можливість для країни в такий скрутний час підтримувати нашу економіку податками і зборами. Але це питання також не має розколювати суспільство, особливо в такий важкий час. Проведемо оновлення постанови, щоб знайти оптимальне рішення, яке відповідатиме запиту військових, але водночас надасть можливість працювати економіці", - підсумувала Свириденко.

Зі свого боку група Favbet зазначила, що українська ІТ-компанія Favbet Tech, яка входить до неї, скористалася законним правом бізнесу на бронювання співробітників, критично важливих для його роботи.

"Це 15 осіб, без яких діяльність компанії практично неможлива. Усіх їх було заброньовано за загальною процедурою відповідно до вимог чинного законодавства України", - наголошується в поширеному в четвер повідомленні.

Згідно з ним, із 2024 року компанія є партнером інженерної школи, що навчає військовослужбовців складання, програмування та обслуговування FPV-дронів для виконання бойових завдань.

"Favbet Tech із перших днів повномасштабного вторгнення є частиною української кібервійськової, а найбільш кваліфіковані співробітники компанії сьогодні задіяні в розробці технологій для підвищення обороноздатності нашої країни", - зазначено в повідомленні.

Наголошується, що Favbet Tech - єдина компанія групи Favbet, співробітники якої отримали бронювання. Зважаючи на це, група закликала уникати узагальнювальних тверджень і не публікувати неперевірену інформацію.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів 7 травня продовжив на місяць строки дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, яка надана рішеннями Мінекономіки. Крім того, уряд передав повноваження з узгодження бронювання від Генштабу Міноборони.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА