18:23 09.05.2024

СБУ повідомила про підозру клірику УПЦ (МП) у Херсоні, який підтримав загарбників і розфарбував стелу на в'їзді до міста в кольори російського прапора

2 хв читати
СБУ повідомила про підозру клірику УПЦ (МП) у Херсоні, який підтримав загарбників і розфарбував стелу на в'їзді до міста в кольори російського прапора

Служба безпеки України повідомила про підозру клірику УПЦ (МП), який агітував за приєднання Херсонської області до РФ і розфарбував стелу на в'їзді в місто в російський "триколор", повідомляє СБУ.

"Служба безпеки зібрала доказову базу на колаборанта Назара Шкіля – іподиякона так званої "Херсонської єпархії рпц" на тимчасово захопленій частині регіону", - ідеться в повідомленні СБУ в телеграм-каналі в четвер.

За інформацією спецслужби, під час окупації обласного центру цей священнослужитель одним із перших підтримав загарбників і пішов із ними на співпрацю як клірик місцевої громади УПЦ (МП).

"Згодом гауляйтер Сальдо погодив його "кандидатуру" на керівника місцевої окупаційної організації, яка діяла під виглядом "громадського об’єднання молоді", - уточнюють у СБУ.

Перебуваючи на цій посаді, як пояснюють у спецслужбі, фігурант зібрав однодумців для розфарбовування стели на в'їзді до окупованого Херсона в кольори російського прапора.

"Про це колаборант "відзвітував" під час прямих трансляцій в ефірах центральних телеканалів країни-агресора", - зазначається в повідомленні.

Крім того, клірик агітував вірян підтримати псевдореферендум щодо "приєднання" регіону до складу Росії.

Під час звільнення Херсона фігурант разом із батьком - настоятелем місцевого храму УПЦ (МП) утік до міста Ставрополя.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки заочно повідомили іподиякону-колаборанту про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України: ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність), ч. 1 ст. 436-2 (заперечення збройної агресії РФ проти України), ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).

Розслідування проводили співробітники СБУ в Житомирській і Дніпропетровській областях за процесуального керівництва обласної прокуратури.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова УІНП вважає за необхідне обмежити запровадження нових пам'ятних дат до закінчення російсько-української війни

Найближчі дні в Україні будуть теплими, в деяких областях пройдуть невеликі дощі

Для Національного пантеону українських героїв знайшли нове знакове місце в центрі Києва - голова УІНП

Дробович про ідею перейменувати "Батьківщину-Мати" на "Україну-Мати": Наразі такої необхідності немає

Окупанти завдали ударів по Миргородському району, інфраструктуру не пошкоджено - обладміністрація

Голова УІНП виступає за початок створення Музею історії російсько-української війни, але не знає, чи достатньо для цього ресурсів

Арку дружби народів не обов'язково демонтувати, якщо місто і громада її по-справжньому переозначать - голова УІНП Дробович

Голова УІНП: Пам'ять про Другу світову війну надзвичайно важлива і цінна для нашої спільноти

Шестеро постраждалих унаслідок недільних обстрілів Харківської області у важкому стані - ОВА

У МИРГОРОДІ ЧУТИ ВИБУХИ. У ВСІЙ УКРАЇНІ ОГОЛОШЕНО РАКЕТНУ НЕБЕЗПЕКУ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА