23:24 03.05.2024

Китай розпочав здійснення історичної місії зі збору зразків зі зворотного боку Місяця

1 хв читати

Китай у п'ятницю запустив автоматичний космічний корабель із майже двомісячною місією зі збору каміння і ґрунту зі зворотного боку Місяця, ставши першою країною, яка зробила таку амбітну спробу, повідомляє Reuters.

Найбільша китайська ракета Long March-5 стартувала о 17:27 за пекінським часом (12:27 за Києвом) з космодрому Веньчан на південному острові Хайнань із зондом Chang'e-6 вагою понад 8 тонн.

Завдання "Чан'є-6" - здійснити посадку в басейні Південний полюс - Ейткен на зворотному боці Місяця, який вічно повернутий у бік від Землі, після чого він витягне і поверне зразки.

Цей запуск став ще однією віхою в китайській програмі освоєння Місяця і космосу.

Для нас залишається загадкою, як Китай зміг розробити таку амбітну й успішну програму за такий короткий час", - сказав П'єр-Ів Меслен, французький дослідник, який працює над одним із наукових завдань місії "Чан'е-6".

У 2018 році "Чан'е-4" здійснив першу безпілотну посадку на зворотний бік Місяця. У 2020 році "Чан'є-5" уперше за 44 роки доставив місячні зразки, а "Чан'є-6" може зробити Китай першою країною, яка дістане зразки з "прихованого" боку Місяця.

Раніше повідомлялося про запуск супутника-ретранслятора Quequiao-2, призначеного для забезпечення зв'язку місячних апаратів Китаю з наземними станціями.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У постачанні ППО оперативності вільному світові не вистачає

Генерал Браун: Впевнений, що надані США ATACMS не були використані по Росії

Російська армія продовжує активні дії на куп'янському, курахівському, краматорському та покровському напрямках, активізувалася авіація ворога

На харківському напрямку за добу відбулося чотири бойові зіткнення, двічі - поблизу Вовчанська, ситуація під контролем

Байден розкритикував плани прокурора МКС домогтися ордерів на арешт Нетаньягу і глави Міноборони Ізраїлю

У США зараз немає планів відправляти своїх військових інструкторів в Україну - генерал Браун

Двоє цивільних постраждали внаслідок російського обстрілу Білозерки

Глава Пентагону: На "Рамштайн-22" обговорювали посилення української ППО, союзники зосереджені на потребах України для захисту Харкова та інших місць

Єгипет закликає Ізраїль відкрити всі КПП на кордоні із Сектором Гази

У Київській області зменшать вуличне освітлення ввечері та вночі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА