10:23 15.04.2024

ЄС може виділити Україні EUR1,5 млрд у квітні та EUR1,9 млрд у травні за Ukraine Facility

2 хв читати
ЄС може виділити Україні EUR1,5 млрд у квітні та EUR1,9 млрд у травні за Ukraine Facility

Європейська комісія очікує на виконання Києвом погоджених раніше умов і схвалення Європейською Радою Плану України, що дасть змогу виділити в рамках інструменту Ukraine Facility ще EUR1,5 млрд у квітні та EUR1,9 млрд у травні, повідомив виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

"Наступний платіж (за Ukraine Facility) у розмірі EUR1,5 млрд заплановано на цей місяць, якщо умови політики буде виконано", - ідеться в його заяві для преси за підсумками засідання ради міністрів країн ЄС (ECOFIN), що відбулося 12 квітня в Люксембурзі.

За словами Домбровскіса, Єврокомісія наразі оцінює План України з метою складання квартальних показників реформ та інвестицій, які необхідно здійснити, щоб розблокувати майбутні виплати.

"Найближчим часом ми завершимо цю роботу й передамо оцінку (Європейській) Раді. Щойно буде схвалення, це відкриє шлях Україні до отримання попереднього фінансування в розмірі EUR1,9 млрд, найімовірніше, у травні", - зазначив виконавчий віцепрезидент.

Він наголосив, що Ukraine Facility на EUR50 млрд на період до 2027 року - рятувальне коло з боку ЄС у надзвичайно скрутний час, щоб допомогти Україні зберегти ключові державні послуги та забезпечити функціонування держави, доки Росія веде жорстоку війну, та нагадав, що перший транш EUR4,5 млрд у рамках перехідного фінансування було виділено в березні.

Говорячи про План України, Домбровскіс зазначив, що він буде основним інструментом реалізації Ukraine Facility, і основна увага в ньому приділяється структурним реформам для усунення бар'єрів на шляху зростання, інвестиціям у ключові сектори та заходам зі сприяння зближенню України з правилами й стандартами ЄС у рамках її шляху до вступу.

Як повідомлялося, загалом Україна розраховує отримати у 2024 році млрд у рамках Ukraine Facility за загальної потреби зовнішнього фінансування дефіциту бюджету цього року EUR37,3 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На харківському напрямку ворог намагався 5 разів прорвати оборону, напружена ситуація на курахівському напрямку - Генштаб

Від початку доби було 95 бойових зіткнень, окупанти скинули близько 40 КАБів - Генштаб

Нідерланди нададуть Україні БМП YPR із дистанційним управлінням

У постачанні ППО оперативності вільному світові не вистачає

Генерал Браун: Впевнений, що надані США ATACMS не були використані по Росії

Російська армія продовжує активні дії на куп'янському, курахівському, краматорському та покровському напрямках, активізувалася авіація ворога

На харківському напрямку за добу відбулося чотири бойові зіткнення, двічі - поблизу Вовчанська, ситуація під контролем

Байден розкритикував плани прокурора МКС домогтися ордерів на арешт Нетаньягу і глави Міноборони Ізраїлю

У США зараз немає планів відправляти своїх військових інструкторів в Україну - генерал Браун

Двоє цивільних постраждали внаслідок російського обстрілу Білозерки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА