20:57 17.03.2024

Єгипет і ЄС ухвалили декларацію про встановлення стратегічного партнерства

2 хв читати

Єгипет і ЄС домовилися підняти свої відносини на рівень стратегічного і всеосяжного партнерства, заснованого на цінностях справедливості, взаємної поваги і довіри, йдеться у спільній декларації сторін.

"Європейський союз визнає Єгипет як надійного партнера, а також унікальну і життєво важливу геостратегічну роль Єгипту як опори безпеки, поміркованості та миру в регіоні Середземномор'я, Близького Сходу й Африки", - наголошується в документі, ухваленому в неділю на переговорах у Каїрі й опублікованому в Брюсселі.

У декларації, підписаній президентом Єгипту Абдель Фаттахом ас-Сісі та головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн, наголошується, що сторони "вирішили сформулювати і підписати інклюзивний документ про всеосяжне і стратегічне партнерство в першому кварталі 2024 року".

"Документ про стратегічне партнерство чітко визначатиме конкретні сфери співробітництва, а саме: політичні відносини, макроекономічну стабільність, стійкі інвестиції та торгівлю, включно з енергетикою, водою, продовольчою безпекою та кліматичними змінами, міграцією, безпекою та розвитком людського капіталу", - заявили очільники Єгипту та ЄС.

Європейський союз готовий підтримати порядок денний розвитку Єгипту до 2030 року, щоб забезпечити його довгострокову макроекономічну стабільність і стійке економічне зростання, що ґрунтується на спільно визначених пріоритетах і цілях реформ. У короткостроковій перспективі ЄС готовий надати Єгипту допомогу у вигляді бюджетної підтримки, пільгового фінансування та грантів.

Стратегічне партнерство передбачає плани ЄС "розширювати аспекти співробітництва з Єгиптом у багатьох сферах сучасної економіки, включно з відновлювальними джерелами енергії та відновлюваним воднем, передовою індустріалізацією, сільським господарством, продовольчою безпекою, зв'язком і цифровізацією, водною безпекою та управлінням водними ресурсами".

"Ці галузі залучать до 5 млрд євро європейських інвестицій", - йдеться в декларації.

Сторони передбачають проведення раз на два роки по черзі в Каїрі та Брюсселі самітів за участю президента Єгипту і голів Єврокомісії та Євроради.

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У постачанні ППО оперативності вільному світові не вистачає

Генерал Браун: Впевнений, що надані США ATACMS не були використані по Росії

Російська армія продовжує активні дії на куп'янському, курахівському, краматорському та покровському напрямках, активізувалася авіація ворога

На харківському напрямку за добу відбулося чотири бойові зіткнення, двічі - поблизу Вовчанська, ситуація під контролем

Байден розкритикував плани прокурора МКС домогтися ордерів на арешт Нетаньягу і глави Міноборони Ізраїлю

У США зараз немає планів відправляти своїх військових інструкторів в Україну - генерал Браун

Двоє цивільних постраждали внаслідок російського обстрілу Білозерки

Глава Пентагону: На "Рамштайн-22" обговорювали посилення української ППО, союзники зосереджені на потребах України для захисту Харкова та інших місць

Єгипет закликає Ізраїль відкрити всі КПП на кордоні із Сектором Гази

У Київській області зменшать вуличне освітлення ввечері та вночі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА