14:54 07.05.2024

Голова Держенергонагляду допускає доцільність підвищення тарифів на е/е у 2024 р. з метою відновлення енергооб'єктів

3 хв читати
Голова Держенергонагляду допускає доцільність підвищення тарифів на е/е у 2024 р. з метою відновлення енергооб'єктів

Голова Державної інспекції енергетичного нагляду України (Держенергонагляд) Руслан Слободян припускає можливість підвищення тарифів на електроенергію в 2024 році з огляду на гостру потребу енергетичної галузі в залученні значних фінансових ресурсів для відновлення енергооб'єктів після російських атак.

"Імовірно, доведеться усе-таки розглянути можливість залучення внутрішніх резервів – переглянути тариф на електроенергію. Нещодавно НБУ прогнозував поступове підвищення тарифу протягом наступних років. Оскільки потрібен справді великий фінансовий ресурс для відновлення об’єктів електроенергетики, перший етап такого підвищення, можливо, доцільно зробити вже цьогоріч", - заявив він в ефірах національного телемарафону та "Суспільне Новини", наводить його слова Держенергонагляд у повідомленні на сайті.

Як він пояснив, українські енергетики роблять усе можливе для відновлення об'єктів енергетичної інфраструктури, проте для підготовки й успішного проходження прийдешнього осінньо-зимового періоду одного їхнього професійного героїзму недостатньо, тому необхідно об'єднати зусилля і енергетиків, і споживачів.

"Відновлювальні роботи тривають цілодобово. Адже до початку осінньо-зимового періоду залишається обмаль часу. І нам треба відновити максимальну кількість об’єктів для того, щоб нормально пройти опалювальний період", - сказав очільник відомства.

Він зазначив, що, за попередніми розрахунками, за останні півтора місяця збитки енергетичної галузі перевищили $1 млрд, і перекрити їх тільки за рахунок чинного на сьогодні тарифу на електроенергію та наявної на сьогодні міжнародної допомоги неможливо.

"Нам потрібно терміново знайти фінансовий ресурс для відновлення енергетики. Тож наразі потрібна велика концентрація зусиль", - наголосив Слободян.

Згідно з озвученими ним даними, на сьогодні знищено близько 80% теплової генерації - високоманеврових потужностей, що дають змогу здійснювати балансування навантаження в енергосистемі протягом доби. Також суттєво пошкоджено об'єкти гідрогенерації. Загалом ворог уразив понад 7 ГВт генерувальних потужностей, для відновлення яких потрібен досить тривалий час.

При цьому очільник Держенергонагляду зазначив, що ступінь пошкодження енергооб'єктів різний, і енергетики працюють цілодобово, щоб оперативно відремонтувати обладнання, яке підлягає швидкому відновленню.

Водночас, коментуючи питання ймовірності знеструмлень, він зазначив, що про тотальний блекаут не йдеться.

"Але відключення, на жаль, можливі. Все залежить від того, наскільки вдасться відновити пошкоджені енергооб'єкти до початку опалювального періоду", - констатував Слободян.

Як нагадали в Держенергонагляді, 6 травня міністр енергетики України Герман Галущенко та європейська комісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон провели засідання Міжнародної консультативної ради, до якої входять міністри енергетики всіх країн ЄС і G7, створеної при Міненерго України. Було обговорено взаємодію партнерів для допомоги енергосектору в підготовці до наступного ОЗП. Участь у засіданні взяли понад 30 представників держав та організацій. Учасники засідання підтвердили свої наміри й надалі допомагати українському енергетичному сектору та надавати за можливості фінансову, технічну підтримку або енергетичне обладнання.

Суттєву допомогу енергетичному сектору надають також у межах Фонду підтримки енергетики України, створеного навесні 2022 року за спільної ініціативи Германа Галущенка та Кадрі Сімсон. Фонд став ефективним інструментом залучення грантових коштів від партнерів для закупівлі обладнання та дає змогу урядам, міжнародним фінансовим організаціям, а також приватним донорам надавати суттєву підтримку українському енергетичному сектору.

Як повідомлялося, Фонду підтримки енергетики станом на 9 квітня вдалося залучити понад EUR410 млн від 13 країн-партнерів і міжнародних організацій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

Ситуація з е/е покращиться наступного тижня з потеплінням, але її дефіцит зберігатиметься ще довго - глава "Укренерго"

Харків чи не єдине місто, яке має детальний план підготовки до зими, - радник прем'єра

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА