17:46 25.10.2016

У вівторок буде ухвалено постанову ВР, що скасовує збільшення зарплати депутатам

2 хв читати
У вівторок буде ухвалено постанову ВР, що скасовує збільшення зарплати депутатам

Питання скасування підвищення зарплат народних депутатів буде розглянуто на пленарному засіданні у вівторок, 1 листопада, заявляє голова Верховної Ради Андрій Парубій.

"Я провів попередні консультації з керівниками фракцій. Ми у вівторок найімовірніше винесемо спільну законодавчу ініціативу, змінимо цю постанову. Залишимо момент впорядковування і законом визначені розміри зарплат, без підвищення заробітної плати", - сказав А.Парубій на засіданні Національної ради реформ у вівторок в Києві.

Спікер зазначив, що свідомо не підписує постанови, яка містить норми, що підвищують заробітні плати народним депутатам.

Він пояснив, що апарат Верховної Ради підготував проект постанови, який передбачав, що виплата зарплат народним депутатам здійснюється згідно із законом. "Тому що останні 15 років, на жаль, це відбувалося під підписом голови Верховної Ради", - зазначив А.Парубій.

Він також пояснив, що під час обговорення проекту постанови, якою було затверджено законопроект про держбюджет-2017 і підвищено зарплати парламентарям, у бюджетному комітеті група народних депутатів виступила з ініціативою не лише упорядкувати, а й суттєво підвищити оклади.

"Мені потім було сумно дивитися, що деякі ініціатори самі не проголосували за цю постанову", - додав спікер.

Водночас А.Парубій заявив: "Я усвідомлюю, що високий рівень заробітних плат для народних депутатів, для державних чиновників... це насамперед антикорупційна ініціатива, і це підтверджують усі європейські експерти. Я упевнений, ми маємо йти цим шляхом. Але водночас, коли йдеться про сьогоднішній день, я вважаю це рішення надмірним і передчасним".

Як повідомлялося, Верховна Рада 20 жовтня 230 голосами прийняла постанову про висновки і пропозиції до проекту закону про держбюджет-2017, додаток №2 до якої визначає розміри посадових окладів народних депутатів: для спікера 30 мінімальних зарплат, його заступників - 28, керівників парламентських комітетів і фракцій - 27 мінімальних заробітних плат, а їхніх заступників - 26. Рядовий депутат - член комітету отримуватиме 25 мінімальних зарплат.

Нині не входять до складу якогось комітету 26 членів парламенту із 423 народних депутатів. Мінімальна зарплата на сьогодні становить 1450 грн.

Фракція партії "Опозиційний блок" і група "Відродження" у Верховній Раді підготували проект постанови про скасування результатів голосування за постанову про висновки і пропозиції до проекту закону про держбюджет-2017 у пп. 3 і 4, в яких передбачено збільшення зарплат народним депутатам у кілька разів.

Керівник фракції "Самопоміч" Олег Березюк назвав провокацією включення до постанови, якою в першому читанні затвердили законопроект про державний бюджет на 2017 рік, пунктів, що підвищують зарплати народним депутатам. Він зазначив, що це питання не обговорювалося у Верховній Раді.

Після цього, 24 жовтня, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що ініціативу щодо підвищення заробітних плат депутатам Верховної Ради буде відхилено.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА