19:38 13.07.2022

ЄС суворо контролює військове обладнання, що поставляється в Україну – представник ЄС Стано

2 хв читати
ЄС суворо контролює військове обладнання, що поставляється в Україну – представник ЄС Стано

У Європейському союзі стверджують, що створений механізм моніторингу за країнами-членами ЄС, які постачають Україні військове обладнання, відповідає міжнародним нормам, а саме обладнання підлягає суворому контролю, а українська сторона в свою чергу зобов'язалася не передавати його більше нікому, крім власних збройних сил.

Реагуючи на прохання агентства "Інтерфакс-Україна" прокоментувати статтю, раніше опубліковану Financial Times із заголовком "НАТО та ЄС б'ють на сполох через ризик контрабанди зброї Україною" ("NATO and EU sound alarm over risk of Ukraine weapons smuggling"), провідний прессекретар з питань закордонних справ та безпекової політики ЄС Пітер Стано сказав: "Як ЄС, ми не коментуємо заяви анонімних офіційних осіб у випадкових ЗМІ. Щодо питання про постачання зброї в Україну за рахунок ЄС можу констатувати наступне. Ми створили механізми для моніторингу та контролю за тим, щоб обладнання, надане державами-членами ЄС, використовувалося за призначенням. Наша допомога підлягає суворому контролю та гарантіям, зокрема, після її доставки".

За його словами, це включає контроль за тим, щоб використання військового обладнання, що постачається, відповідало міжнародним нормам у галузі прав людини та міжнародному гуманітарному праву, можливі також регулярні звіти та/або контроль на місці розташування обладнання, якщо це необхідно і коли це дозволяють умови.

"Відстеження обладнання, наданого в рамках допомоги Європейського фонду миру, забезпечується протягом усього процесу доставки та після нього. Це робиться у взаємодії зі Збройними силами України зараз і в перспективі. Україна зобов'язалася не передавати ці предмети для іншого використання, крім власних збройних сил, визнаних ЄС, і не реекспортувати їх до інших країн", - констатував Стано.

Він нагадав, що "Україна наразі бореться з ворожою, необґрунтованою та неспровокованою агресією з боку Росії і потребує зброї для захисту свого народу". "ЄС фінансує постачання зброї виходячи з потреб української армії та для використання українською армією", - наголосив Стано.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару по Балаклії зросла до 10

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Окупанти завдали удару по вокзалу Балаклії, постраждали 7 мирних жителів - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА