09:44 06.04.2022

Громадські організації вимагають від Зеленського негайно підписати закон про воєнних злочинців

2 хв читати
Громадські організації вимагають від Зеленського негайно підписати закон про воєнних злочинців

Президент України Володимир Зеленський має невідкладно підписати ухвалений Верховною Радою ще у 2021 році закон про воєнних злочинців у відповідь на звірства російських окупантів у м. Бучі Київської області, йдеться у зверненні до глави держави, підтриманого низкою громадських організацій.

"Євромайдан SOS та громадські організації, що підписалися, нагадують, що закон про воєнних злочинців №2689 із червня 2021 року лежить на підписі президента України. Володимир Зеленський має підтвердити рішучість свого наміру переслідувати воєнних злочинців простою дією – негайно підписати цей законопроєкт. Також ми знову закликаємо український парламент невідкладно ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду", - йдеться у заяві, оприлюдненій у середу.

Автори звернення підтримують слова президента про невідворотність кримінальної відповідальності за скоєні окупантами злочини, але наголошують, що він "має підкріпити ці слова реальними діями". "Досі в Кримінальному кодексі України немає відповідальності за злочини проти людяності, а воєнні злочини виписані так безглуздо, що цю кваліфікацію майже неможливо застосувати на практиці. Навіть якщо сподіватися виключно на Міжнародний кримінальний суд, він не може охопити весь масив скоєних міжнародних злочинів, адже за своєю політикою концентрує увагу виключно на керівних посадах. Тож тисячі виконавців, які вчиняли ці злочини своїми руками, залишаються на відповідальності національних органів розслідування та суду", - наголошується в документі.

У ньому зазначено, що затягування вирішення цієї проблеми на національному рівні – прямий шлях до безкарності, а законопроєкт №2689 спрямований на вирішення наявної прогалини, надаючи правові інструменти державі для притягнення воєнних злочинців до відповідальності. "Ці зміни до Кримінального кодексу важливі у разі успішної реалізації анонсованої президентом України ідеї створення міжнародного гібридного трибуналу", - наголошують автори звернення.

Документ підтримали: Центр громадянських свобод, Кримський центр ділового та культурного співробітництва "Український дім", Українська Гельсінкська спілка з прав людини, Крим SOS, Центр політико-правових реформ, Український кризовий медіа-центр, Трансперенсі Інтернешнл Україна, Об'єднання родичів політв'язнів Кремля, Центр громадянської просвіти "Альменда" тощо.

Як повідомлялося, Верховна Рада 20 травня 2021 року імплементувала норми міжнародного кримінального та гуманітарного права до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України, що дасть змогу притягувати до відповідальності воєнних злочинців, підтримавши 248 голосами законопроєкт №2689.

Як зазначається в пояснювальній записці до законопроєкту, це забезпечить кримінально-правове переслідування за міжнародні злочини (геноцид, злочини, пов'язані з агресією, злочини проти людяності та воєнні злочини), а також забезпечить виконання міжнародних зобов'язань щодо запобігання юридичній та фактичній безкарності за скоєння таких злочинів. Закон передбачає відсутність терміну давності для цих категорій злочинів.

У серпні того самого року під егідою "Центру громадянських свобод" біля Офісу президента відбулася акція "Очікування вбиває" з вимогою підписати відповідний закон.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Окупанти завдали удару по вокзалу Балаклії, постраждали 7 мирних жителів - ОВА

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

Кількість загиблих унаслідок ворожого удару по селищу Удачному на Донеччині зросла до 3, поранені 4 - ОВА

Волонтери ТЧХУ працюють у штабі з ліквідації наслідків ракетного удару РФ у Смілі

"Сталевий фронт" Ахметова побудував понад 80 км фортифікацій на Донеччині та Запоріжжі

Президент на Ставці заслухав доповіді щодо захисту інфраструктури та посилення виробництва зброї

Зеленський відповів республіканцям - противникам надання допомоги Україні: Гроші йдуть насамперед в оборонний сектор США

Окупанти обстрілюють Херсон - голова МВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА